Vágólapra másolva!
Az ízletes karácsonyi halételnek több titka is van. Most, amikor korlátozott a mozgásterünk, járjunk utána ezeknek a fortélyoknak: irány a piac és a konyha, próbáljuk ki a tradicionális karácsonyi fogásokat!
Vágólapra másolva!

A legtöbb családban hagyományosan karácsonykor kerül tálalásra a népszerű leves, melynek eredete a katolikusoknál hajdan még szigorúan tartott adventi böjt utolsó napjára, december 24-ére nyúlik vissza, hiszen ekkor még nem kerülhetett más hús, csak hal az ünnepi asztalra.

A legtöbb recept már az elején rámutat, hogy a jó halászlé titka abban rejlik, hogy többféle friss halból kell készíteni, hiszen az eltérő aromák adják meg a pikáns ízvilágot, amit elvárunk a karácsonyi fogástól.

Kevesen mernék kijelenteni, hogy ismerik a tökéletes halászlé elkészítésének titkát, hiszen már a hagyományosnak tekintett halászlé is eleve kétféle módon készül, mégis mindkettő összetéveszthetetlenül jellemző a magyar konyhára.

A legtöbb családban hagyományosan karácsonykor kerül tálalásra a népszerű leves. Forrás: Shutterstock

Számba vettük a fellelhető recepteket és azt találtuk, hogy

a közös titok a magas minőségű, magyar alapanyagokban rejlik.

A világ számos országában főznek hallevest, de igazinak mi, magyarok is csak a magunkét tartjuk, s az ünnepi asztalokon az ismerős, sűrű barnásvörös lé kerül tálalásra, benne ideális méretű ponty- vagy harcsaszeletekkel, ikrával és tejjel, mellette kistányéron erős paprikával, és friss kenyérszeletekkel. Míg a tiszainál először alaplé készül, majd ebbe kerül a hal, addig a dunaiba egyszerre minden belekerül, ráadásul tészta is jár hozzá.

A halászlé alapja– legyen az bajai vagy tiszai – a ponty. Forrás: Major Kata/Rockstar Photographers

A jó alapanyagból lehet jót főzni és kevésbé lehet melléfogni. A halászlé alapja– legyen az bajai vagy tiszai – a ponty. Érdemes hazai halgazdaságtól beszerezni a húst, és egy négytagú családra mintegy 1,5 - 2 kilót érdemes számolni.

Attól függően, melyik változatát készíti, a pontyon kívül még apróhalra is szükség lehet, valamint hagymára, sóra, paprikára. A paprika minősége meghatározó, így, ha van rá mód, biztos forrásból, háznál vásárolt paprikát használjon, édeset és csípőset ízlés szerint keverve!

Hozzávalók:

  • 1 kg vegyes apróhal
  • 2 kg ponty vagy harcsa
  • 3-4 nagyobb vöröshagyma
  • 3-4 csapott evőkanál csípős és édesnemes paprika vegyesen
  • só, bors ízlés szerint
  • víz

Elkészítés:

Az alaplé elkészítéséhez legjobb a vegyes, úgynevezett fehér hal, elsősorban a keszegfélék. Ehhez jön még a ponty feje és farokrésze. A halakat készen, szeletelve és egyben is meg lehet vásárolni, azonban, ha utóbbit választja, először szedje le róla a pikkelyeket, majd vágja félbe, vegye ki a gyomrát, a haltejet és a halikrát, a húst vágja nagyjából kétujjnyi vastag szeletekre! Mossa meg alaposan a szeleteket, majd dörzsölje be őket sóval, aprítsa fel a hagymát és dinsztelje meg olajon még üveges nem lesz, majd szórja rá a pirospaprikát, és engedje fel öt-hat liter meleg vízzel!

Pontyokkal teli háló lehalászáskor a Szabolcsi Halászati Kft. egyik telelő tavában Kemecsén. Forrás: MTI/Balázs Attila

A megtisztított, kibelezett halakat tegye a felaprított hagymával együtt a főzőedénybe, öntsön rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, és főzze addig, amíg a hús leválik gerincről és a nagyobb szálkákról, majd szűrje le a levet és passzírozza át a halhúst szitán, vigyázva, hogy szálka ne kerüljön bele! A hagymától és halhústól sűrű lébe kerülnek az előzőleg vágott és besózott halszeletek. Ha túl nagyok a patkók, félbe is vághatók, ez a tálaláskor nagy könnyebbséget fog jelenteni.

Tiszai halászlé készül a halászlé hungarikummá nyilvánítása alkalmából szervezett rendezvényen a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Lassú tűzön hagyja főni az ételt, időnként óvatosan rázogatva, vigyázva, hogy a felszínen úszó paprika nehogy rásüljön az edény falára, mert akkor keserű lesz! A halszeletek hamar elkészülnek, inkább az igényel folyamatos figyelmet, nehogy túlfőjenek. Befejezés előtt néhány perccel tegye bele a paprika másik felét is, ez adja meg a végső ízt és színt! Ha már nehéz, ragadós foltok keringenek a légben, elkészült a halászlé. A cseresznyepaprikát (vagy csípős, zöld hegyes paprikát) inkább az elkészült halászlé mellé illik tálalni, hiszen az ideális halászlé önmagában is kellően csípős, amit a forró tálalás még fel is erősít. Tálaláskor figyeljen arra, hogy a szálkáknak külön kistányért biztosítson!

Tálaláskor figyeljen arra, hogy a szálkáknak külön kistányért biztosítson! Forrás: Shutterstock

Többen is arra esküsznek, hogy

a halászlé alapját a makói hagyma adja,

de nem a friss, hanem a legalább egy telet megélt, hiszen „az öreg hagyma a legjobb alap." – vélik a HelloVidék szakácsai, s szerintük természetesen a paprikának is a legjobb minőségűnek kell lenni, érdemes kalocsai paprikával készíteni az ételt.

Érdemes kalocsai paprikával készíteni az ételt. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A halászlé titka tehát a friss, magyar alapanyagokban és a nagy gonddal történő felhasználásban rejlik.

Használjuk ki az otthon töltött időt, lepjük meg szeretteinket vagy főzzön közösen a család, ismerkedjünk meg jobban az ünnepi időszak hagyományaival, és próbáljunk ki olyan dolgokat, amikre eddig nem volt időnk!

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség