Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vegán táplálkozáson gondolkodik? Segítünk!

vegán, vega
Vágólapra másolva!
A legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznünk, ha vegán táplálkozásra váltunk, az az, hogy lefektessük az új étrendünk alapjait. Ilyenkor szembesülhetünk azzal, hogy sokkal kevesebb lehetőség áll a rendelkezésünkre, holott egyszerűen csak arról van szó, hogy még nem tudunk róluk. Íme néhány egyszerű javaslat, amely segíthet a régi táplálkozási szokásainkat újra cserélni.
Vágólapra másolva!

Hús helyett tofu

A húst lecserélni nem kis feladat, ugyanakkor nem lehetetlen. Itt a tofu, ami jól befűszerezve nagyon ízletes, ráadásul tápláló is. Egy gazdag fehérjeforrás, amelyben rostok, kálium, magnézium, vas, réz és mangán is van.

Kiváló alapanyaga a salátáknak is!

Ráadásul nem feltétlen kell csak a tofuban gondolkodnunk, hiszen például fasírt esetén használhatunk zöldségeket is. Gondoljunk a répafasírtra, ami jó sok fokhagymával szintén isteni.

Forrás: Shutterstock

Majonéz helyett humusz vagy tahini

Humuszt akár otthon is készíthetünk, hiszen szinte csak csicseriborsó és fűszernövények kellenek hozzá. A tahini pedig egy szezámmagból készült paszta, amellyel szintén feldobhatjuk ételeinket.

Méz helyett sztívia

A méz helyett is van már más alternatíva. A sztívia egy nagyon jó cukorhelyettesítő, és még a mézért is kárpótol minket.

Liszt helyett alternatív lisztek

Szerencsére lisztből nagyon sok áll már a rendelkezésünkre. Gondoljunk a mandulalisztre, a lenmaglisztre, a kukoricalisztre, a rizslisztre vagy a köleslisztre. Bátran kísérletezzünk velük, használjuk ezeket főzés során.

Tejtermékek helyett növényi alapanyagok

A kókuszolaj, a kókuszvaj és egyéb növényi eredetű alapanyagok nagyon jó alternatívák. Tényleg csak annyit kell tennünk,

hogy a tejtermékeket lecseréljük növényi változatokra.

Létezik már növényi sajt, tejszín, tejföl, a kínálat rendkívül széles.

Sajtkrém helyett diófélékből készült vaj

A mogyoróból, mandulából, kesudióból vagy dióból készült vaj egy másik jó lehetőség a vegánok számára. Kenjük meg vele a pirítósokat vagy a szendvicseket, izgalmas ízélményben lesz részünk.

Tojás helyett csicseriborsó

A tojás pótlására lehet kapni különböző poralapú készítményeket, úgynevezett tojáshelyettesítőket. Sőt, akár egy komplett rántottát is elkészíthetünk tojásmentesen. Ehhez mindössze csicseriborsóra, vízre és fekete sóra van szükség.

Forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről