Készítsünk túrós batyut Márton-napra desszertnek

túrós batyu
Vágólapra másolva!
A túrós batyu a gyerekkoromat idézi. Imádtam azokat a napokat, amikor ezt adták az iskolai menzán. Kár, hogy csak ritkán volt ilyen, viszont kétségtelen, hogy akkor kiélveztük minden pillanatát. Ha belépek egy pékségbe, ahol megcsap a frissen sült finomságok, köztük a túrós batyu illata, a mai napig visszaköszönnek ezek a kedves emlékek. Persze régen azt hittem, hogy csak az iskolában ehetek ilyen finom batyut, ma már azonban tudom, hogy amit én készítek, sokkal-sokkal finomabb. Íme a recept!
Vágólapra másolva!

Ne csak libacombbal meg lila káposztával készüljünk a Márton-napra, hanem desszerttel is! Készítsük el ezt a finom puha túrós batyut a családnak!

Még bőven van időnk beszerezni az alapanyagokat!

Túrós batyu. A kép csak illusztráció! Forrás: Táfelspicc

Túrós batyu

Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt
1 csipet só
150 ml meleg tej
25 g friss élesztő
85 g vaj, megolvasztva
3 evőkanál cukor

Hozzávalók a töltelékhez:

500 g túró
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál cukor
1 tojás
2 evőkanál búzadara
1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis a rúd kikapart magja és belseje
3-4 evőkanál mazsola

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez futtassuk fel az élesztőt egy pohár cukros, meleg tejbe.
Tegyük a lisztet egy tálba, majd öntsük hozzá a felfutott élesztőt, a maradék tejet és cukrot, a tojást, a sót és a margarint.
Jól dolgozzuk össze.
Amint a tésztát összegyúrtuk, tegyük félre kelni egy órát.
Közben készítsük elő a túrót.
Villával nyomkodjuk szét, majd adjuk hozzá az összes alapanyagot.
Keverjük jól el.
A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki.
Vágjunk egyenletes kockákat a tésztából, minden kockára kanalazzunk 1 púpos evőkanál túrót, majd fogjuk össze a tészta csücskeit, hajtsuk össze, és csavarjunk egyet rajta.
A batyukat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, és kenjük meg egy kis tojássárgájával a tetejüket.
Süssük 180 fokon 20-30 percig, vagy amíg aranybarna lesz.