Sütőtökkrémleves sáfránnyal, naranccsal és pirított maggal

sütőtökkrémleves
Vágólapra másolva!
A sütőtök egy kiváló alapanyag, A-vitaminban gazdag, nagyon finom levest, főételt, tízórait és még desszertet is készíthetünk belőle. Ez a krémes, sáfránnyal és naranccsal ízesített leves jó érzésekkel tölt el egy hideg, borongós napon. A tök jellegzetes aromája keveredik a sáfrány földes ízével és a narancs fanyarságával. Próbálja ki!
Vágólapra másolva!
Sütőtökkrémleves. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Sütőtökkrémleves sáfránnyal és naranccsal

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök, hámozva, magok eltávolítva
  • 1 l zöldségleves alaplé vagy víz
  • 180 ml tejföl
  • 5 g korianderlevél
  • 60 ml olívaolaj
  • 2 hagyma, ékekre szeletelve
  • ¼ teáskanál sáfrány
  • 1 narancs reszelt héja
  • só és bors ízlés szerint
  • pirított tökmag

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, oszlassuk el a tökmagokat egy tepsin, és pirítsuk 15 percig.
Növeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra.
Keverjük össze a hagymát, a kicsire vágott tököt és az olívaolajat.
Sózzuk, borsozzuk, oszlassuk el egy tepsin, és süssük 25 percig.
Forraljuk fel a zöldségalaplevet vagy a vizet a narancshéjjal, a sáfránnyal, sóval és borssal összekeverve.
Amikor forr, adjuk hozzá a tököt és a hagymát.
Pároljuk még 5 percig.
Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a tejfölt, majd pürésítsük botmixerrel vagy turmixgépben.
Tálaljuk pirított tökmaggal és korianderrel.