Sütés nélküli kókuszos desszert volt a múlt hét népszerű receptje

kókuszos hólabda, raffaello
Vágólapra másolva!
A sütés nélküli kókuszos desszert hamar elrabolta az emberek szívét a múlt héten. Mindössze négy alapanyagra van szükségünk hozzá, és a legjobb benne, hogy körülbelül öt perc alatt megvagyunk vele. Emellett azonban elhoztuk a francia hagymaleves, a sárgaborsó-krémleves, a lencsefasírt és a sütőtökös rizottó receptjét is. Kiderült továbbá, melyik ecet mire való, hogyan mondjunk le a cukorról könnyen, és hogy világhírű lett a magyar csokoládé. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Sütés nélküli kókuszos édesség négy hozzávalóból

Ezt a kókuszos süteményt olyan egyszerű elkészíteni, hogy bármikor hozzáfoghatunk. Mindössze négy alapanyagra van szükségünk hozzá, és a legjobb benne, hogy körülbelül öt perc alatt megvagyunk vele. Tegyük el ezt a receptet, mert még jól fog jönni, ha ki kell húznia a pácból: például, amikor megőrülünk egy kis édességért, de nincs kedvünk boltba menni.

Világhírű lett ez a magyar csokoládé

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awardson nyert elismerő két aranycsillagot.

Forrás: Sweetic Buda

A fényesen csillogó bonbon belsejében kétféle töltelék található. A frissítő, kicsit édesebb áfonya nagyon jól harmonizál a remek minőségű tökmagkrémből készült réteghez, s mindezt, az ízvilághoz passzoló leheletvékony étcsokiburokba töltötték.

Ezzel a trükkel egyszerű kiszedni a paprika csumáját

A kaliforniai paprika egy közkedvelt csemegepaprika, nálunk például mindig van a hűtőben. Nem telhet el úgy reggel, főleg a téli időszakban, hogy ne együnk a szendvics vagy a tükörtojás mellé. Hiába fogyasztjuk olyan gyakran, a videóban szereplő trükköt én is csak most láttam először.

Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen úgy, hogy az egészségünket is megőrizzük?

Míg világszerte kétmilliárd túlsúlyos vagy elhízott ember van, addig egymilliárdan éheznek a Földön, mégis az összes megtermelt élelmiszer egyharmada a szemétbe kerül - egyértelmű, hogy ez ellen a vállalatoknak és a vásárlóknak is határozott lépéseket kell tenniük.

Forrás: Shutterstock

Az Unilever összegyűjtötte, melyek azok az élelmiszerek és praktikák, amelyek a jövőben elengedhetetlenek lesznek, de már most is könnyedén elérhetőek.

7+1 könnyen kivitelezhető tipp a cukorbevitel csökkentésére

A túlzott cukorfogyasztás nem tesz jót nekünk, ezt már régóta tudjuk. Nem ennyire köztudott azonban, hogy számos élelmiszer tartalmaz rejtett cukrokat, amelyek fogyasztására ugyanúgy oda kell figyelnünk. Mit tehetünk annak érdekében, hogy mérsékelni tudjuk a cukorfogyasztást?

Így készülnek a legfinomabb zöldségfasírtok

A zöldségben és gyümölcsben gazdag táplálkozás fontosságáról nem véletlenül olvashatunk mindenhol. Elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk a megfelelő módon, egészségesen tudjon működni.

Forrás: Shutterstock

Ám nem is olyan egyszerű a zöldséges ételeket beépíteni az étrendünkbe, ha eddig szinte csak húsban és szénhidrátban gazdag ételeket ettünk. Szerencsére van néhány aduászunk, amit bármikor előhúzhatunk a paklinkból. Az egyik ilyen a zöldséges fasírtok széles tárháza.

Hogyan készítsünk igazán finom francia hagymalevest?

Szeretem a hagyományos magyar recepteket, de néha olyan jó egy kis kitérőt tenni az újdonságok vagy más nemzetek ételei felé. A minap tökös-almás krémlevest készítettem, ma pedig ismét valami nem mindennapira vágytam. Ekkor jutott eszembe az ikonikus francia hagymaleves, amelyről bár sokszor álmodozom, még egyszer sem kóstoltam. Most ennek is eljött az ideje!

Ezt együk télen, hogy egészségesek legyünk és jobb legyen a hangulatunk

Az elfogyasztott ételek hatással vannak ránk. Bizonyos alapanyagok segíthetnek kezelni a téli melankóliát, fogyasztásukkal jobb hangulatba kerülhetünk. Ugyanakkor vannak olyan élelmiszerek is, amelyek épp ellenkezőleg: rosszul hatnak a hangulatunkra. Mit együnk ebben az időszakban?

Forrás: Shutterstock

Bizonyos szénhidrátoknak nyugtató hatása lehet. Szénhidrátot azonban okosan kell választani. Korlátozzuk a cukros ételek és az egyszerű szénhidrátok fogyasztását, és inkább gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből vigyünk be egészséges szénhidrátokat.

Megmaradt a krumplipüréből? Így használhatjuk fel - videó

A minap előfordult velem, hogy kicsivel több krumplipürét készítettem, mint amennyit meg tudtunk enni. Sok megmaradt belőle, én pedig nem akartam kidobni. Elkezdtem gondolkodni: vajon hogyan tudnám úgy felhasználni, hogy ne kelljen még napokig krumplipürét ennünk? Addig keresgéltem, míg végül ráakadtam a burgonyaérmék receptjére.

Ezért olyan jó alapanyag a lencse

Sokaknál lencse csak újévkor kerül az asztalra, mi azonban olyan család vagyunk, ahol nem rekesztik ki ezt a csodás alapanyagot az étrendből. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, fasírtot és akár salátát is.

Forrás: Shutterstock

Valójában sokoldalúbb alapanyag, mint hinnénk, és számos jótékony hatása van, amely miatt elengedhetetlen része az étrendnek. Érdemes hát többször fogyasztani, mint egy évben egyszer újévkor.

Főzelék helyett készítsünk krémlevest a sárgaborsóból

A sárgaborsó általában megosztja az embereket. Leginkább főzeléket szoktunk belőle készíteni, ami sokak tetszését nem nyeri el. Most azonban ideje új színbe öltöztetni a sárgaborsót, és ezúttal krémlevest készíteni belőle pirított hagymakarikákkal.

Egy furcsa tény derült ki a halolaj fogyasztásáról

Az Ómega-3 táplálékkiegészítők hatástalanok a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, erre utal az a tény, hogy semmi nem jelzi, hogy az Ómega-3 zsírsavak bármilyen hatással bírnának a kísérleti csoportban, illetve egy másik semleges eredményű kutatás is ezt támasztja alá - mondta Are Kalstad, egy norvég kutatás vezetője az AHA kongresszuson.

Forrás: Shutterstock

7 őszi tea a testi és lelki feltöltődésért valódi alapanyagokból

A hűvös ősz beköszöntével nemcsak a meleg iránti igényünk, hanem a teák iránti szeretetünk is fellobban. Imádjuk, ahogy melegíti hideg kezeinket, ahogy az édes aroma táncot jár a nyelvünkön. Manapság rengeteg íz áll már a rendelkezésünkre, ám a legfinomabb teákat mégis otthon, magunknak készíthetjük el.

Még mindig nem unjuk a sütőtököt: íme a legfinomabb sütőtökös rizottó

A rizottó egy laktató, bármilyen zöldséggel elkészíthető főétel, amelyet mi most tökkel házasítottunk. Noha a könyökünkön jöhetne ki már a sütőtök, még mindig rajongásig szeretjük. Főleg, ha olyan fűszerekkel van jelen egy receptben, mint a szerecsendió, ami az ősz elengedhetetlen alapanyaga.

Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Ecetkisokos: a legnépszerűbb ecetek felhasználása a konyhában

Nagyon sokféle ecet létezik ma már, minden típusnak megvan a maga egyedi ízprofilja és célja – olykor a konyhán kívül is. Az alábbiakban bemutatjuk az ecet bizonyos típusait, és az egyes felhasználási módszereket.

Így készíthetünk reggelit percek alatt - videó

Újabb érdekes, ám jól működő konyhai és főzési tippeket szedtünk össze, amelyekkel egyszerűbbé tehetjük a hétköznapjainkat. A videóból megtudhatja például, hogyan pucoljon mandarint villámgyorsan, hogyan lehet reggelit készíteni percek alatt, és mitől lesz igazán finom a főtt tészta.