Ezzel a méregtelenítő itallal indítjuk a napot

citromos reggeli ital
Vágólapra másolva!
Méregtelenítő italt és ropogós házi granolát készítettünk tartósítószermentesen a múlt héten. Kiderült, hogy a dinnye nem önmagában fogyasztva a legfinomabb, és hogy miért érdemes sokat ennünk az épp most érő szederből. Megtanultunk lecsót eltenni télire, mogyorókrémes kekszet készíteni sütés nélkül, illetve feldarabolni a dinnyét gyorsan és egyszerűen. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Négy különleges felhasználási módja a dinnyének - videó

Ezek az izgalmas dinnyés trükkök talán önt is leveszik a lábáról. Hiszen a dinnyében sokkal több lehetőség rejlik, mint gondolnánk, és egy kis kreativitással ki is hozhatjuk ezt belőle. Hitte volna például, hogy a dinnye héjában akár sütni is lehet?

Méregtelenítő citromos-gyömbéres ital a reggeli mellé

A citrom és a gyömbér is gazdag C-vitaminban, illetve más antioxidánsokban, amelyek erős növényi vegyületek. Gyakran használják őket a hagyományos orvoslásban, erősíthetik az immunrendszert, segíthetik a méreganyagok kiürülését.

Forrás: Shutterstock

A citrom és a gyömbér együttesen egy erős immunizáló, megtisztítja a testet. A belőle készült reggeli méregtelenítő italt érdemes előző este elkezdeni, hiszen egy éjszakán át kell állni hagyni. Ha tovább fokoznánk a hatását, adhatunk egy kis kurkumát is az italhoz.

Ezzel a kókuszos frappuccinóval egy kávézóban érezhetjük magunkat

Eddig talán azt hittük, képtelenség otthon isteni kávét készíteni, de ezzel a recepttel bebizonyíthatjuk magunknak, hogy tévedtünk. Próbáljuk ki!

A legjobb borokat díjazták a VinAgorán

Minden eddiginél több, 775 minta érkezett Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyére, a VinAgorára, melynek zsűrije 7 nagyarany-, 140 arany- és 94 ezüstérmet, 6 Champion-díjat, valamint további 19 különdíjat osztott ki.

Forrás: Shutterstock

A Champion-díjat a fehérborok közül a spanyolországi Rueda borvidéken működő Bodegas Castelo de Medina 2019-es Sauvignon Blanc-ja, rosé kategóriában a Mikóczi Pincészet 2019-es Szekszárdi Kékfrankos Roséja, a vörösborok mezőnyében pedig a Pannonhalmi Főapátság 2017-es Infusio cuvée-je nyerte el.

Így készül a ropogós, illatos, házi granola tartósítószermentesen

Itt egy granolarecept, amely tele van mindenféle finomsággal, a végeredmény pedig egy ropogós, illatos keverék lesz. Ehetjük tejjel, joghurttal, összekeverhetjük akár friss gyümölcsökkel is.

A paradicsom, mint szuperétel

A botanikai szempontból gyümölcsnek számító paradicsom végig ott volt a szemünk előtt, és nem is hittük, mekkora csoda rejlik benne. Valójában több száz paradicsomfajta létezik, különféle méretben is színben is kapható.

Forrás: Shutterstock

A legtöbb ételünkben megtalálható, szószokban, salátákban, levesekben, de akár desszertekben és koktélokban is megjelenhet. De azt vajon tudjuk, milyen egészségügyi hatásai vannak? Nézzük meg együtt, miért lehetne szuperételnek nevezni a paradicsomot.

A dinnye nem önmagában fogyasztva a legfinomabb

Ha dinnyéről van szó, sokan csak magában fogyasztják. Vannak, akik szívesen esznek hozzá kenyeret is, de a kreativitásunk ezen a ponton általában véget ér. Pedig a dinnye isteni finom kecskesajttal és krémsajttal is! Nem is hitte volna, igaz?

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nemcsak egészséges, szórakoztató is lehet

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nemcsak egészséges, de szórakoztató élmény is lehet. Az Európai Friss Kalandok célja, hogy a gyerekek minél kisebb korban találkozzanak a zöldségekkel, gyümölcsökkel, hiszen akkor hamarabb és biztosabban épülnek be táplálkozási szokásaikba.

Forrás: Shutterstock

Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a koronavírus-járvány kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha minden nap legalább 4-5 adag, azaz körülbelül 40 dkg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, az segít szervezetünk vitamin- és ásványianyag-szükségletének fedezésében, és támogatja az immunrendszer megfelelő működését is.

Így daraboljuk fel a dinnyét gyorsan és egyszerűen - videó

Imádjuk a dinnyét. Szerintem ebben megegyezhetünk. Azonban felvágni már kevésbé szeretjük. Ez is igaz, ugye? Akkor még jó, hogy itt ez a videó, amely a dinnye feldarabolásának a leggyorsabb módját mutatja be. Pillanatok alatt hozzájuthatunk a lédús húshoz. Nézze meg!

Hogyan tegyünk el lecsót télire?

Van a nyárban valami varázslatos: ahogy érik a nyári alma, piroslik a paradicsom a kertben, és melegen süt a nap friss szederre. Izgatottan öntözzük a paprikaplántákat a kis kertben, szinte a szánkban érezzük a friss lecsó izgalmas ízvilágát.

Forrás: "Acs Bori & Mondovics Peter "

Hiszen a nyár nem lehet teljes lecsó nélkül. Igen ám! Csakhogy eljön az a pont, amikor már sem a paprika locsolgatása, sem a frissen kisült lecsó nem okoz annyi örömet, mint a nyár elején. Persze azért a parikát nem hagyjuk tönkremenni a kertben! Ám a paprika mégiscsak lecsónak a legjobb, a lecsót pedig eltehetjük télire.

Ez a mogyorókrémes süti isteni, és még a sütőt sem kell bekapcsolni

Olyan jó lenne meglepni magunkat egy finom desszerttel, de vajon kinek van kedve a nyári melegben bekapcsolni a sütőt? Pont ezekre a napokra találták ki az isteni, sütés nélküli, villámgyors finomságokat, mint amilyen ez a sütemény is. Egy szempillantás alatt készen van, és még a sütő közelébe sem kell mennünk.

1000 lépéssel ledolgozhatjuk az extra kalóriát étkezés után?

Azt szokták mondani, hogy ebéd után már csak egy jó alvás hiányzik. Sokunk ilyenkor tényleg le is fekszik a kanapéra, és huny egyet. Mások rohannak vissza a munkába, ülnek le az asztal mögé. Valójában azonban az egészségünk érdekében legalább 30 perces sétát kellene tennünk az étkezések után.

Forrás: Shutterstock

A szakemberek azért is javasolják az étkezések utáni sétát, különösen vacsoraidőben, mert ezzel az alvásminőségen is javíthatunk. Hiszen a séta csökkentheti a stressz-szintet, fokozza a vérkeringést, és mindkettő elengedhetetlen a jó alváshoz.

Érik a szeder, ezért együnk sokat belőle

Az egyszerre édes és enyhén savanykás szeder a nyár egyik kedvenc gyümölcse. Eddig csak az ízük miatt imádtuk ezeket a szépséges bogyókat, most azonban már tudni fogjuk, milyen egészségügyi előnyei vannak. Lenyűgöző, mi mindent nyerhetünk a szeder rendszeres fogyasztásával. Nézze meg!

Ezért nem ajánlott a késő esti órákban enni

Miközben a késő esti órákban még a tévé előtt ülünk vagy dolgozunk, bizony könnyen megéhezhetünk. Persze nincs mit tenni, irány a konyha! Muszáj találnunk valamit, amivel elhallgattathatjuk korgó gyomrunkat. Egy valamire azonban nem gondolunk: hogyan hat a késő esti étkezés a szervezetünkre?

Klasszikus francia pirítós frissen és ropogósan reggelire

Azt mondják, hogy a francia pirítós őse már a Római Birodalom idején is létezett. A római típusú pirítóst is tej és tojás keverékébe áztatták, mielőtt olajban vagy vajban kisütötték volna. Vannak azonban, akik szerint a francia pirítós középkori szakácsoktól származik, akik az utolsó kenyérfalatokat készítették el a családjuk számára ezen a módon. Akárhonnan ered is a francia pirítós, abban egyetérthetünk, hogy istenien finom!