Boldogabbak leszünk, ha rendszeresen reggelizünk egy tanulmány szerint

reggeli
Vágólapra másolva!
A jó egészség és az általános jólét fontos része a boldogság és a pozitív lelkiállapot. Életünk során vannak jó és rossz napjaink, aminek nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget. Egyszer fáradtabbak és stresszesebbek vagyunk, máskor valamivel jobban érezzük magunkat. A közérzetünkre nemcsak az alvás minősége és a rendszeres vízfogyasztás van hatással, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozás és a bőséges reggeli is.
Vágólapra másolva!

A reggeli a nap első és legfontosabb étkezése

Az éjszakai alvás után reggelről látjuk el a testünket a szükséges tápanyagokkal. A reggeli ezen kívül még energiát is ad, hogy jól tudjunk teljesíteni a munkában és az iskolában. A kiegyensúlyozott reggeli biztosítja a megfelelő glükózszintet a vérben.

Az alacsony glükózszint ingerlékenységhez és fáradtsághoz vezethet.

Elegendő bizonyíték van már arra, hogy azok az emberek, akik rendszeresen és kiegyensúlyozottan reggeliznek, boldogabbnak érzik magukat, kevesebbet stresszelnek és pozitívabb az élethez való hozzáállásuk,

mint azoknak az embereknek, akik kihagyják a reggelit, vagy rossz minőségű, tápanyagszegény ételeket esznek a nap kezdetén.

Mindezek mellett fontos beszélni róla, mit jelent a kiegyensúlyozott reggeli. Ideális esetben szénhidrátot, rostot, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat egy étkezésben. Ezek megtalálhatók számos alapanyagban: gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek.

Egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend fenntartása energiát adhat, jobban érezhetjük magunkat napközben Forrás: Shutterstock

Néhány tipp a reggelihez

  • Kezdjük a gabonafélékkel! Búza, kukorica, rizs, árpa. Ezek a táplálkozás nélkülözhetetlen részei.
  • A gyümölcsök és a zöldségek kiváló vitamin- és ásványianyag-források. Együnk rendszeresen szezonális alapanyagokat. Például teljes kiőrlésű kenyér mellé retket, paprikát, paradicsomot.
  • A tejtermékek jó kalcium- és fehérjeforrások. Ehetünk túrót, vajat, tejet, próbáljuk ki a házi tejtermékeket!
  • Ehetünk tehát egy tál zabkását gyümölcsökkel, szeletelt banánnal, almával és eperrel. Készíthetjük tejjel.
  • Túró és szezonális gyümölcsök útifűmaghéjjal és chiamaggal megszórva.
  • Zabkása mandulával, datolyával és mazsolával. Egy friss almát is elrágcsálhatunk mellé
  • Rántotta rozskenyérrel és friss zöldségekkel

Ha kihagyjuk a reggelit...

A tanulmányok összefüggést találtak a reggeli kihagyása és a déli kimerültség, az ásványi anyagok és vitaminok hiánya között. A reggeli tehát nemcsak a fáradtságra,

de a mentális jólétre is hatással van.

A legújabb tanulmányban 25-30 év közötti fiatal felnőtteket vizsgáltak. A reggeli rendszeressé tétele után változást értek el az alvásminőségben, az éberségben és jobban érezték magukat. Ugyanakkor hosszú távú klinikai vizsgálatokra van még szükség a témában.

Az azonban biztos, hogy egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend fenntartása energiát adhat, jobban érezhetjük magunkat napközben.