Tényleg hizlal a párkapcsolat?

párkapcsolat, pár, szerelem, étkezés
Vágólapra másolva!
Valentin-nap, Házasság világnapja és Házasság hete – ezen a héten minden a szerelemről, a harmonikus párkapcsolat és család iránti vágyról szól. A Valentin-nap az a nap, ami a szeretet mellett a szerelemről és a szenvedélyről sem feledkezik meg, hiszen a pezsgő, néhány falat különleges étel és a szép piros ruhadarabok is előkerülnek – feltéve, ha egészséges önbizalommal rendelkezünk. Ha viszont nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, ha hiányzik az önbizalom, sérült a vonzerő, az a párkapcsolatra is hatással van. Szerencsére a test és lélek szorosan összetartozik, például a felesleges kilók leadása segíthet az egészséges önbizalom és vonzerő visszaszerzésében, így a párkapcsolatra is kihat – árulja el Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos, a MediFat igazgatója.
Vágólapra másolva!

A karcsúsodás és az önbizalom

„Statisztikai adataink szerint nagyon sokan párkapcsolattal összefüggő okok miatt kezdenek fogyókúrázni. A tinik és fiatal felnőttek számára amúgy is kiemelten fontos a külső, ráadásul ilyenkor szerzik meg az első tapasztalatokat a párkapcsolatok terén.

Sokan rövidebb-hosszabb egyedüllét, vagy egy szakítás után az eredményes párkeresés alapjának tartják a trendi megjelenést, a feszesebb testkontúrokat, alacsonyabb testsúlyt.

Sok anyuka szülés után szeretné visszanyerni korábbi alakját, hogy újra a régi lehessen, továbbra is elvarázsolja a párját. A 40 feletti korosztályban előtérbe kerül az öregedés lassítása, ilyenkor már tudatosan dolgozni kell a fiatalos külső megőrzéséért, ezért felértékelődik az egészséges karcsúság jelentősége.

Sok kapcsolat azért fut zátonyra, mert főleg a szeretetre, összetartozásra teszi a hangsúlyt, a szerelmes turbékolás és szenvedély viszont belevész a hétköznapi rutinba, és háttérbe szorul.

A szerelmes turbékolás és szenvedély belevész a hétköznapi rutinba, és háttérbe szorul Forrás: Shutterstock

A szerelem és intimitás tudatos megőrzésében fontos a bizsergető izgalom, és a "jó formában vagyok" érzés.

Nem véletlen, hogy sok kihűlőben lévő kapcsolatot mentett meg a kilók leolvadásával együtt visszatérő önbizalom és érzéki kisugárzás is.

Előnyös, ha a fogyókúra része a személyre szabott étrend mellett a helyi zsírpárnák célzott kezelése is, például az orvosi elektrolipolízis módszerrel. Hiszen így pontosan azok a zsírpárnák karcsúsodnak, amelyek a legtöbb szorongást okozzák, a magabiztosságot, az önfeledt érzékiséget zavarják, és közben a bőr is feszesedik" – mondja Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.

A párkapcsolat hizlal?

„Vannak olyan élethelyzetek, amelyek gyakran (és alattomosan) okoznak súlygyarapodást. Ilyen a „gólyaháj", amit a felsőfokú tanulmányok első évében szoktak felszedni a fiatalok.

A gólyaháj rombolhatja az önbizalmat, rossz hatással lehet a testképre, megnehezítheti a párkapcsolatok kialakítását.

A jelenségnek több oka van: a megszokott életritmus felborulása, több félkész- és készételfogyasztás, a sok szénhidrátban és zsírban gazdag étel, a nagyobb mennyiségű alkohol, üdítő és energiaital-fogyasztás, kevesebb mozgás, több stressz és az alváshiány. Szerencsére, amint az érintettek alkalmazkodnak az új körülményekhez,

a gólyaháj több testmozgással és az étkezésre való odafigyeléssel 1-2 év alatt leadható.

A következő veszélyes időszak a párkapcsolat tartóssá válása (együttélés, házasság). Ausztrál kutatások szerint

a „frissházas-háj" vagy „szerelemháj" a tartós párkapcsolat első évében akár 6-8 kg súlygyarapodást is jelenthet, és a párok körülbelül 3/4-ét érinti kisebb-nagyobb mértékben.

A folyamat később mérséklődik, de nem áll meg: átlagosan évente 1,8 kiló hízás jellemző a többi évben.

A rendszeres közös étkezések, közös tévézés és kevesebb mozgás jellemző Forrás: Shutterstock

Nem véletlen, hogy a szinglik testsúlya átlag 10 kilóval kevesebb a párkapcsolatban élőkhöz képest, hiszen több időt tudnak magukra szánni, például többet sportolnak.

A „frissházas-háj" kialakulásához több tényező vezet:

csökken a motiváció a legjobb forma megtartására, ami a szingliknek még nagyon fontos. A több közös program jelenthetne akár több közös testmozgást is, mégis inkább a rendszeres közös étkezések, közös tévézés és kevesebb mozgás jellemző.

A következő súlynövekedési csúcs

A párkapcsolatok ötödik évében ismét van egy súlynövekedési csúcs, ami valószínűleg azzal függ össze, hogy a boldog párkapcsolat következő fejezete a gyermekvállalás. A terhesség alatt vagy a gyermek születése után könnyedén

kialakulhat a „mamaháj" és „papaháj"

részben élettani okok, részben az életmód újabb megváltozása miatt. Az köztudott, hogy a gyermekáldás kapcsán átalakulhat a nők alakja.

Elég gyakori viszont, hogy nemcsak a kismama, hanem az apa, vagy más közeli hozzátartozó is mutat a terhességhez hasonló testi tüneteket.

Ez a szimpátia-hízásnak, vagy Couvade-szindrómának nevezett állapot, leggyakoribb tünetei a hízás, puffadás, székrekedés, étvágyváltozás, ételek megkívánása. Az intenzív szoptatás időszakában a fogyás könnyebben megy, ha az újdonsült anyuka nem eszik kettő helyett, majd a szülés után 3-4 hónappal indulhat a súlyfelesleg leadása, amelybe akár a szülők közösen is belevághatnak, támogathatják egymást, így sikeresebbé tehetik a fogyási folyamatot.

Negyven éves kor felett egyre jellemzőbb a korosodással járó élettani súlygyarapodás,

amelyet a mértékletes, egészséges, inkább ínyenc táplálkozással és élvezetes mozgásprogramokkal kordában lehet tartani. Ez az életstílus nemcsak az egészséges karcsúság megőrzését, hanem az egymásra figyelést is szolgálja, így a párkapcsolat ismét megújulhat " – tanácsolja Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, a MediFat Klinika igazgatója.