Jobban hizlal, hogy mikor eszünk, mint az, hogy mit

pizza, párkapcsolat, étkezés
Vágólapra másolva!
Minden, amit eszünk, hatással van a testünkre és az egészségünkre. Ez azonban csak egyetlen tényező azok közül, ami számít. Egy új tanulmány szerint ugyanis az étkezések megfelelő ütemezése megoldás lehet az elhízás elleni küzdelemben.
Vágólapra másolva!

A kutatás rámutatott arra, hogy ha közvetlenül alvás előtt vacsorázunk, összecsapjuk az étkezéseket vagy túl sokáig várunk két étkezés között, az egészséges táplálkozás rögtön kútba esik.

Minden a testünk anyagcseréjétől függ,

amelyet a cirkadián ritmus és a szervóra befolyásol.

A cirkadián ritmus azokat a biológiai folyamatokat takarja, amelyek a napszaknak megfelelően ismétlődnek a szervezetünkben. A szervóra pedig a testünk biológiai ritmusát mutatja meg. Ez is 24 óra alatt ér körbe.

Fontos a táplálkozás és a testünk biológiai órájának a kapcsolata Forrás: Shutterstock

A Brigham Női Kórház (BWH) kutatói elvégeztek egy kísérletet, amely megmutatta, hogy az étkezések ideje milyen mértékben befolyásolja a fogyást a biológiai órától függően. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutritionben jelent meg.

Az étkezések idejét valós körülmények között vizsgálták a melatonin kialakulásának függvényében, amely az alvás ciklusát irányító hormon.

Figyelték a testzsírt, a testtömeg-indexet és az étkezések idejét, majd összehasonlították a szervórával, illetve a napszakkal. Az adatokat 110 főiskoláskorú résztvevőtől gyűjtötték be, akiket 30 napig figyeltek meg.

– mondta Andrew W. McHill, a tanulmány vezetője.

Vagyis, az eredmények szerint az étkezések a saját biológiai folyamatainkhoz történő időzítése fontosabb, mint a tényleges napszak.

A kutatók megjegyezték, hogy a főiskoláskorú lakosság nem képviseli az egész népességet, mindazonáltal a megállapítások bizonyították, hogy milyen fontos a táplálkozás és a testünk biológiai órájának a kapcsolata.