Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság vizsgálata kimutatta, hogy a háztartásokban lévő konyharuháknak legalább a fele penészt és baktériumokat (E. coli és Staphylococcus aureus) is tartalmaz.
Ez annak köszönhető, hogy magába szívja a nedvességet, így tökéletes élőhelyet biztosít ezek számára.
Arról nem beszélve, hogy a konyharuhát gyakran csak ledobjuk a pultra és otthagyjuk, ahelyett, hogy kiterítenénk, hagynánk kiszáradni.
A kérdés tehát: milyen gyakran kell lecserélni és kimosni a konyharuhát, hogy elkerüljük a baktériumok elterjedését? Ez attól függ, mire használjuk. Hogy megtöröljük benne a kezünket? Vagy hogy feltakarítsuk vele a kiömlött vizet és egyéb élemiszermaradékokat?
Ha csupán a kezünket töröljük meg benne, akkor három-négynaponta cseréljük le,
ha azonban ezzel mossuk le a tűzhelyet, takarítjuk meg a vágódeszkát, töröljük tisztára a nedves edényeket stb., akkor ajánlott naponta lecserélni.
Amennyiben a konyharuha nyers hússal vagy hallal érintkezik, akkor azonnal a mosógépbe kell dobni.