Ezt együk, ha fiatalodni szeretnénk

avokádó
Vágólapra másolva!
A táplálkozás fontos. Már a könyökünkön jön ki ez a klisé, mégsem szabad figyelmen kívül hagyni. Nemcsak azért, mert a jólétünk is ettől függ, hanem mert a bőr egészségére is befolyással van az elfogyasztott étel. A friss gyümölcsök és zöldségek mellett a vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli táplálékok antioxidánsokat biztosítanak a szervezet számára. Mit jelent mindez? Azt, hogy idővel a bőrünk egészségesebb lesz. Noha az idő kerekét nem forgathatjuk vissza, a táplálkozással nagyban befolyásolhatjuk a bőrünk öregedését.
Vágólapra másolva!

Nézzük, melyek azok az alapanyagok, amelyek rendszeres fogyasztásával a bőrünk visszanyeri egészségét. Kezdjük mindjárt az avokádóval,

amelynek E-vitamin-tartalma segít megőrizni a bőr fiatalságát.

A vizsgálatok szerint az E-vitamin csökkenti a szervezetben a szabad gyökök számát, és megakadályozza az UV-sugárzás okozta bőrkárosodást.

A szabad gyökök a sejtek anyagcseréjének melléktermékei. Olyan részecskék, amelyet károsíthatják a bőrsejteket, és csökkentik a kollagéntartalmat, így a bőr ráncossá válhat.

A pritamin paprikában és a kiviben található C-vitamin megnövelheti a bőr kollagéntartalmát, így őrizve meg fiatalos megjelenését és rugalmasságát. Vagyis: a kollagén előállításához a szervezetnek C-vitaminra van szüksége.

Az avokádó E-vitamin-tartalma segít megőrizni a bőr fiatalságát Forrás: Shutterstock

Aztán ott van még az áfonya, amelynek kiemelkedő az antioxidánstartalma. Ezzel felvehetjük a harcot a szabad gyökök károsító hatása ellen.

A tojásban lévő lutein segíti a bőr hidratálását.

A zöld leveles zöldségek luteint és zeaxantint tartalmaznak,

amelyek védik és hidratálják a bőrsejteket. Így segíthetik visszaszorítani a bőrkárosodást. A mangó tele van béta-karotinnal, ami szintén javítja a bőr egészségét: késlelteti a ráncok megjelenését. A-vitaminban is gazdag, amely védi a sejteket és segít nekik regenerálódni.

Az A-vitamin egyéb természetes forrásai a barack, a sárgarépa, a tök és az édesburgonya.

Az eper szintén C-vitaminban és flavonoidokban gazdag, amelyek megtartják a bőr egészségét, a különböző magvak meg E-vitamint tartalmaznak. Fogyaszthatjuk őket salátákhoz, levesekhez és otthon sütött péksüteményekhez.

A paradicsomban likopin van,

amely a bőrben természetesen előforduló pigment. Ez hosszú távú védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, de nem helyettesíti a fényvédőt.

Készítse el a következő receptet!

Forrás: Taste

Avokádós, mangós saláta

Hozzávalók:

  • 1 saláta, apró darabokra tépve
  • 1 avokádó, kockára vágva
  • 1 mangó, kockára vágva
  • 2 evőkanál mandula
  • 2 evőkanál aszalt áfonya
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet

Elkészítés:
Keverje össze a salátát, az avokádót, a mangót, a mandulát és az áfonyát egy tálban.
Locsolja meg az olajjal és az ecettel. Sózza, borsozza.
Forgassa össze, és tálalja.