Létfontosságú, még sincs belőle elég

magnézium
Vágólapra másolva!
A magnézium egy rendkívül fontos ásványi anyag. Hozzájárul a test egészségéhez, különösen a csontok, a fogak és az izmok erősítéséhez. Emellett nélkülözhetetlen az energia előállításához és az enzimek zavartalan működéséhez. Ennek tudatában jogos a kérdés: mely alapanyagokkal vihetjük be a szervezetünkbe?
Vágólapra másolva!

Az immunrendszer létfontosságú összetevőjeként a magnézium segíti számos betegség kezelését, mint az asztma, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az álmatlanság, a székrekedés, a depresszió, a migrén és így tovább.

És ez még mind semmi!

Segíti a csontok kalciumszabályozását, a béltisztítást,

a vércukorszint kiegyensúlyozását, az optimális vérkeringést. Hatására nő az érfalak rugalmassága, és csökken a szívritmuszavar kialakulásának valószínűsége.

Forrás: Shutterstock

Sajnos azonban a szakemberek szerint az egyik leggyakrabban előforduló probléma a magnéziumhiány. Ennek következtében sejtszinten egyre nehezebbé válik az energiatermelés.

Sőt, kialakulhat csontritkulás, ingerlékenység, depresszió, illetve megnövekedhet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

További nyilvánvaló tünetek: koncentrációs nehézség, izomgörcsök, szorongás, étvágytalanság, fejfájás és hangulati ingadozások.

Fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket, mint az étcsokoládé, a hüvelyesek (fekete bab, csicseriborsó, borsó), a diófélék (kesudió, mandula), a magvak (len-, tök-, napraforgó- és chia mag), a banán, a brokkoli és a zöld leveles zöldségek (kelkáposzta, spenót).

Látható, hogy sokfajta alapanyag tartalmazza, ám ezek rendszerint

csak kis mennyiségben.

Ezért fontos a változatos étrend, valamint a folyamatos zöldség- és gyümölcsfogyasztás – naponta többször.

Próbálja ki a következő receptet!

Forrás: One green planet

Brokkolis rizs kesudióval

Hozzávalók a brokkolis rizshez:

  • 2 kis vöröshagyma
  • 1 kis fej brokkoli
  • ½ csésze jázminrizs
  • 1/3 csésze pirított kesudió
  • olaj vagy zsír a sütéshez

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 2 evőkanál tamariszósz
  • 1 evőkanál víz
  • 1 kiskanál barnarizs-szirup
  • 1 kiskanál szezámmagolaj
  • 1 kiskanál rizsborecet
  • 1 teáskanál piros misopaszta
  • egy csipet csilipehely
  • egy csipet reszelt gyömbér

Elkészítés:

Keverje össze egy tálban a mártás összetevőit, azután tegye félre.

Közben kezdje el megfőzni a rizst. Ha elkészült, tegye félre, és hagyja kihűlni.

Hámozza meg, majd szeletelje vékonyra a hagymát. Vágja fel apróra a brokkolit is.

Pirítsa 6-8 percig a hagymát az olajon vagy a zsíron, utána adja hozzá a brokkolit. Pirítsa további 4-5 percig.

Folyamatosan adja hozzá a rizst és a mártás felét. Dolgozza jól össze.

Főzze még 4-5 percig, azután vegye le a tűzről.

Ha úgy érzi, öntsön még rá egy kis mártást. Tálalja kesudióval megszórva.