Kíváncsi, hogyan tesztelheti a méz valódiságát?

méz
Vágólapra másolva!
A méz az életünk szerves része. Vannak, akik teába teszik, mások a kávét isszák vele, de olyan is akad, aki csak a sütés során használja. Bárhogy is, fontos, hogy minőségi, természetes méz kerüljön az asztalra, ne pedig cukorsziruppal vagy vízzel dúsított keverék. De vajon hogyan ismerhetjük fel a hamis mézet?
Vágólapra másolva!

A mézhamisításnak rengeteg formája van. A legjellemzőbb, hogy mesterségesen hozzáadott enzimekkel lebontják a különböző cukrokat, ebből állítanak elő egy folyékony szirupot.

Általában ezzel az eleggyel keverik a valódi mézet. Ránézésre nem lehet megmondani a hamisságot.

Mindenképp közvetlenül termelőtől vásároljunk, ám még így is érdemes leellenőrizni a minőséget.

Forrás: Shutterstock

Ennek egyik formája a buborékteszt. Meg kell fordítani az üveget, és megnézni, hogy a buborék mennyi idő alatt ér fel. Ha túl gyorsan, akkor hamis mézzel van dolgunk.

Vagy kipróbálhatjuk a víztesztet is:

tegyünk egy evőkanál mézet egy edény aljára, öntsünk rá vizet, és lögyböljük néhány percig. Ha a méz összekeveredik a vízzel, akkor hamis. A valódi méznek az edény alján kell maradnia.

A hiedelemmel ellentétben a kristályosodás a méz természetes folyamata. Megindulásának ideje, a tempó és a kristályok mérete a fajtától függően változik.

Nézze meg a videón a méz víztesztjét!