Jamie Oliver tanácsai kezdő szakácsoknak

food styling
Ez a pulyka valójában nyers
Vágólapra másolva!
Mi legyen a vacsora? – ez a kérdés még egy átlagos napon is nehézségeket okoz, hát még karácsonykor. Ráadásul kezdő szakácsként. Túl bonyolult dologba nem szívesen vágnánk a fejszénket, ám egy jó pulykasültet azért csak megennénk. Persze tökéletesen elkészíteni ijesztő feladat, még jó, hogy Jamie Oliver szakértelmére mindenkor számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő pulykát?

Mindenképp egész pulykát vásároljunk – természetesen csakis megbízható forrásból. Nézzük meg a színét: ha sötétebb a húsa, magasabb a zsír-, ám a B6-, a B12-vitamin- és a cinktartalma is, mint a fehérebb húsú fajtáknak.

Sőt, ha tehetjük, válasszunk szabadon tartott pulykát,

mert ízletesebb. Jól nézzük meg az árut, ha lehet tapogassuk meg a mellrészt, amelynek simának kell lennie; nem szabad érezni a melle csontját. Illetve mindenképp ellenőrizzük, hogy ép-e a bőre; csak akkor vegyük meg, ha igen.

Forrás: The Guardian

Nézzük meg a hasüregének tartalmát, szedjük ki a belsőségeket. A pulyka húsa alapvetően száraz, ezért a sütésnél be kell tartani néhány praktikát.

A karácsonyi pulyka elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 egész pulyka
  • 2 szál zeller
  • 2 hagyma
  • 2 répa
  • fél fej fokhagyma
  • 1 klementin vagy narancs
  • 1 nagy csili
  • friss zsálya
  • friss rozmaring
  • babérlevél
  • friss kakukkfű
  • só, bors
  • szerecsendió
  • vaj

Elkészítés:

Két órával a sütés előtt vegyük ki a pulykát a hűtőből.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ágyazzunk meg a pulykának a tepsiben: tegyük bele a két szál zellert, a két hagymát és a két répát feldarabolva. Nyugodtan vágjuk jó nagy darabokra.

Ezek sütés közben karamellizálódnak, telt ízűek lesznek.

Adjuk hozzá a fokhagymát a héjában, majd a húsaprólékokat. Ezektől lesz még finomabb.

Tegyünk a pulyka hasüregébe klementint vagy narancsot és csilit félbevágva, majd friss fűszernövényeket, zsályát, babérlevelet és rozmaringot. Arra figyeljünk, hogy

ne zárjuk el teljesen a nyílást, mert fontos, hogy a meleg levegő belülről is jól átjárja.

Kenjük be az egészet egy csomag szobahőmérsékletű vajjal. Dörzsöljük be mindenhol alaposan, azután sózzuk, borsozzuk. Így a só nem fogja kivonni a húsból a nedvességet, mivel a vaj miatt nem érintkezik közvetlenül vele.

Reszeljünk rá friss szerencsendiót, nyomkodjunk a vajas rétegbe zsályát, rozmaringot és kakukkfüvet, végül szórjuk meg klementinhéjjal.

Vonjuk be szorosan alufóliával, a hasüregnyílás kivételével. Így lesz a bőre ropogós, a természetes nedvesség pedig belül marad. Mehet az előkészített tepsibe.

Ha a pulyka zsírosabb, akkor gyorsabban megsül, így kilónként 25-30 perc sütési idő szükséges. A kevésbé zsíros pulykát 35-40 percig kell sütni kilónként.

A sütési idő lejárta előtt egy órával vegyük ki, és nézzük meg. Szedjük le róla az alufóliát, takarjuk be füstölt baconnel, és tegyük vissza a sütőbe. Így biztosan nem lesz száraz.

Ha letelt az idő, vegyük ki, takarjuk le alufóliával és egy tiszta konyharuhával. Pihentessük két órán keresztül.