Mindenképp egész pulykát vásároljunk – természetesen csakis megbízható forrásból. Nézzük meg a színét: ha sötétebb a húsa, magasabb a zsír-, ám a B6-, a B12-vitamin- és a cinktartalma is, mint a fehérebb húsú fajtáknak.
Sőt, ha tehetjük, válasszunk szabadon tartott pulykát,
mert ízletesebb. Jól nézzük meg az árut, ha lehet tapogassuk meg a mellrészt, amelynek simának kell lennie; nem szabad érezni a melle csontját. Illetve mindenképp ellenőrizzük, hogy ép-e a bőre; csak akkor vegyük meg, ha igen.
Nézzük meg a hasüregének tartalmát, szedjük ki a belsőségeket. A pulyka húsa alapvetően száraz, ezért a sütésnél be kell tartani néhány praktikát.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Két órával a sütés előtt vegyük ki a pulykát a hűtőből.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ágyazzunk meg a pulykának a tepsiben: tegyük bele a két szál zellert, a két hagymát és a két répát feldarabolva. Nyugodtan vágjuk jó nagy darabokra.
Ezek sütés közben karamellizálódnak, telt ízűek lesznek.
Adjuk hozzá a fokhagymát a héjában, majd a húsaprólékokat. Ezektől lesz még finomabb.
Tegyünk a pulyka hasüregébe klementint vagy narancsot és csilit félbevágva, majd friss fűszernövényeket, zsályát, babérlevelet és rozmaringot. Arra figyeljünk, hogy
ne zárjuk el teljesen a nyílást, mert fontos, hogy a meleg levegő belülről is jól átjárja.
Kenjük be az egészet egy csomag szobahőmérsékletű vajjal. Dörzsöljük be mindenhol alaposan, azután sózzuk, borsozzuk. Így a só nem fogja kivonni a húsból a nedvességet, mivel a vaj miatt nem érintkezik közvetlenül vele.
Reszeljünk rá friss szerencsendiót, nyomkodjunk a vajas rétegbe zsályát, rozmaringot és kakukkfüvet, végül szórjuk meg klementinhéjjal.
Vonjuk be szorosan alufóliával, a hasüregnyílás kivételével. Így lesz a bőre ropogós, a természetes nedvesség pedig belül marad. Mehet az előkészített tepsibe.
Ha a pulyka zsírosabb, akkor gyorsabban megsül, így kilónként 25-30 perc sütési idő szükséges. A kevésbé zsíros pulykát 35-40 percig kell sütni kilónként.
A sütési idő lejárta előtt egy órával vegyük ki, és nézzük meg. Szedjük le róla az alufóliát, takarjuk be füstölt baconnel, és tegyük vissza a sütőbe. Így biztosan nem lesz száraz.
Ha letelt az idő, vegyük ki, takarjuk le alufóliával és egy tiszta konyharuhával. Pihentessük két órán keresztül.