Így lehet egészséges és sugárzó a mosolyunk

mosoly
Vágólapra másolva!
Amikor az egészséges fogakról van szó, rögtön a fogmosásra és a fogselyemre gondolunk. Esetleg arra, hogy nem szabad túl sok édességet enni, na meg persze összerágni a kemény cukorkákat. Egy valamiről azonban elfeledkezünk: minden út Rómába vezet a testünk esetében is. Ez azt jelenti, hogy minden a táplálkozásra vezethető vissza. Ezért érdemes felülvizsgálni az étrendet.
Vágólapra másolva!

Dr. Weston Price clevelandi fogorvos szerint három fő tényező áll a fogszuvasodás mögött:

az ásványi anyagok, a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K), valamint a tápanyagok hiánya.

Nemcsak azzal kell körültekintően foglalkoznunk, hogy bevigyük ezeket a táplálékkal, hanem azzal is, mik zavarják meg a felszívódásukat.

– mondja Dr. Price.

Forrás: Shutterstock

Az A-, D-, E- és K-vitaminokban gazdag élelmiszerek szerves részét képzik a száj egészségének. Javasolt továbbá a kalciumban és magnéziumban gazdag ételek fogyasztása is.

A-vitamin van a májban, a halban, a tojásban, a hüvelyesekben és a sárgarépában,

D- vitamin a májban, a tojásban, a tejben és a teljes kiőrlésű gabonákban, E-vitamin pedig az olajos magvakban, a leveles zöldségekben, mint a spenót, az avokádóban, a spárgában, a brokkoliban, a kiviben és a mangóban.

A legjobb K-vitamin-források a kelkáposzta, a spenót, a szárított gyógynövények, a szilva, a karalábé, a fehérrépa zöldje, a kelbimbó és a mángold.

Persze a fogmosás és a fogselyem használata is fontos, ám nem szabad kifelejteni az egyenletből a táplálkozást. Még akkor is, ha olyan zöldségeket kell megennünk, amiket egyébként ki nem állhatunk.