Ötzi ette, az ókori költők verset írtak róla, mi meg vodkát keverünk bele

Vágólapra másolva!
A palacsinta évezredek óta számos nemzet kedvenc fogása. Története a kőkorszakban, körülbelül 30 000 évvel ezelőtt kezdődött. A kutatók Ötzi, a jégember gyomrában is találtak palacsintára utaló maradványokat. Ötzi egy hozzávetőleg 5300 éves gleccsermúmia a kora rézkor idejéből. Az ókori Görögországban és Rómában a palacsintát búzalisztből, olívaolajból, mézből és aludttejből készítették. Az ókori görög költők, mint Cratinus és Magnes, még verset is írtak róla. Sőt, Shakespeare is megemlíti a drámáiban. A reneszánsz kori Angliában a palacsintát fűszerekkel, rózsavízzel, sherry-vel és almával ízesítették.
Vágólapra másolva!

A palacsinta a 15. században kapta nevét, Amerikában a 19. században lett az emberek mindennapjainak a része. Korábban az amerikai palacsintát hajdina- vagy kukoricaliszttel készítették.

Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke, annyira szerette a palacsintát, hogy a Fehér Házból küldte haza a családjának a receptet.

Azóta persze számos fajtája létezik már, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.

Próbálja ki az eszpresszós-vodkás változatot!

Forrás: Foodbeast

Eszpresszós-vodkás palacsinta

Hozzávalók a palacsintához:

  • 1 tojás
  • 300 ml író
  • 1 vaníliarúd kikapart magja és belseje
  • 100 ml zsíros tej – kevesebb, mint 4% zsírtartalom
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 120 g liszt
  • 115 g kukoricaliszt
  • egy csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • egy csipet szódabikarbóna

Hozzávalók az öntethez:

  • 200 g csokoládé
  • 100 g vaj
  • 100 g pörköl kávébab
  • 250 ml tejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 2 csésze eszpresszó
  • 4 evőkanál vodka


A tészta elkészítése:

Dolgozza össze egy tálban a tojást, az írót, a vaníliát és a zsíros tejet, majd tegye bele a vajat is.

Ha a tészta összeállt, keverje hozzá a lisztet, a kukoricalisztet, a sót, a porcukrot, a sütőport és a szódabikarbónát.

Süsse ki vajas serpenyőben.

Az öntet elkészítése:

Keverje össze egy edényben a csokoládét, a kávébabokat és a vajat. Olvassza meg.

Melegítse fel egy másik edényben a tejszínt, az eszpresszót, a porcukrot és a vaníliát.

Dolgozza jól össze, azután öntse a csokoládés keverékhez. Lassan adja hozzá a vodkát, forgassa át, végül szűrje le.

Tálalja a palacsintára öntve.