Homérosz is ezen az alapanyagon nőtt fel

olívaolaj
Vágólapra másolva!
Ugyan az olívaolaj a mediterrán konyha fő pillére, ma már majdnem az egész világot meghódította: a legtöbb magyar konyhában is ott áll legalább egy üveggel. Ennek két oka van: az ízélmény és az egészségre gyakorolt pozitív hatás. Persze egyáltalán nem mindegy, milyen olívaolajat emelünk le a polcról, hiszen a minősége nemcsak az előállítástól, hanem a bogyó fajtájától is nagyban függ. Amerikában például ez a leggyakrabban hamisított termék. A minőségi fajták jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre, az ízületi gyulladásra és az Alzheimer-kórra.
Vágólapra másolva!

Homérosz az olívaolajat folyékony aranynak nevezte. Persze nyomós oka volt rá. Az olívabogyó ugyanis tele van nyomelemekkel, vitaminokkal, esszenciális telítetlen zsírsavakkal és polifenolokkal.

A-, E-, D- és K-vitamin-tartalmának köszönhetően erős antioxidáns, megköti a szabad gyököket, védi a szemet, javítja az állóképességet, gyorsítja a sejtregenálódást,

a sebgyógyulást, lassítja az öregedést, segíti az emésztést, csökkenti az epekövességet.

Ennek fényében nem is csoda, hogy a görögöknél híres mondás

a kenyéren és olívaolajon felnőni.

Építsen be az étrendjébe egy minőségi fajtát, és készítse el a következő receptet egy adag folyékony arany felhasználásával.

Forrás: America's Test Kitchen

Torta folyékony arannyal

Hozzávalók:

  • 1 és ¾ csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ¾ teáskanál só
  • 3 nagy tojás
  • 1 és ¼ csésze plusz 2 evőkanál cukor
  • ¼ teáskanál frissen reszelt citromhéj
  • ¾ csésze minőségi extra szűz olívaolaj, vagyis folyékony arany
  • ¾ csésze tej

Elkészítés:

Helyezze középre a sütőtálcát, és melegítse elő a sütőt 176 fokra. Zsírozzon ki egy körülbelül 22 centiméter átmérőjű tortaformát.

Keverje össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot, majd tegye félre.

Verje fel a tojást robotgéppel. Folyamatos keverés mellett adja hozzá a csésze cukrot és a citromhéjat, közben kapcsoljon nagyobb sebességre. Keverje körülbelül 3 percig.

Kapcsoljon kisebb sebességre, és lassan öntse hozzá az olajat. Keverje el jól benne.

Adja hozzá a liszt felét, közben keverje tovább. Amint összedolgozta, adja hozzá a tejet, majd egy perc múlva a maradék lisztet. Keverje, míg a tészta elválik az edény falától.

Tegye a tésztát a tortaformába, majd szórja meg a maradék, két evőkanál cukorral. Süsse, amíg aranybarna lesz, és ellenőrizze fogpiszkálóval. A sütési idő körülbelül 40-45 perc.

Vegye ki a sütőből, hagyja hűlni 15 percig. Szedje ki a formából, és tegye félre még legalább egy órára, hogy teljesen kihűljön.