Csülök a batyuban

csülkös batyu kométa
Vágólapra másolva!
Jól jönne egy gyorsan elkészíthető, de mégis finom, látványos fogás? Vendégek jönnek, és illene valami frappánssal előállni, ami hamar megvan, ám nem kell hozzá a hétvégi piac választéka? Van egy jó ötletünk, amihez mindent meg lehet venni a sarki boltban: csülkös töltött batyuk tormamártással.
Vágólapra másolva!

Hányszor gondolkodunk hazafelé menet, hogy jó lenne este leülni és valami izgalmasat enni a rohanós nap után. Nem kell olyan különös, csak ne a megszokott legyen. Hányszor gondoljuk, hogy ha átugranak a rokonok vagy barátok, jó lenne valami gyors, de frappáns vacsorát kínálni nekik.

Látványos, ám könnyű megoldást mutatunk: a frissen sült, töltött batyuk amellett, hogy finomak és fantasztikus illatot árasztanak, nagyon egyszerűen elkészíthetőek.

Csülkös batyu Forrás: Kométa

Csülkös töltött batyuk tormamártással

Elkészítési idő: 45 perc, 1 adag: 320 kcal

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg vajas tészta
  • 30 dkg Kométa Kemencés sült csülök
  • 3 főtt tojás
  • 1 csomag újhagyma vagy snidling
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg hántolt tökmag
  • 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a tormamártáshoz:

  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tejszín vagy tej
  • 1 kis üveg reszelt torma (kb. 10 dkg)
  • só, cukor, citromlé

Elkészítés:

A csülköt és a keménytojásokat kis kockákra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, egy keverőtálba tesszük, majd lazán, de alaposan összekeverjük a reszelt sajttal.

Kinyújtjuk a vajas tésztát, majd derelyevágóval körülbelül 8x8 cm-es négyszögekre vágjuk. Minden tésztakocka közepére teszünk egy-egy kupaccal a töltelékből, majd a tészta egymással szemközt lévő sarkait összefogjuk, és batyut vagy papucsot hajtunk belőle. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk tökmaggal.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és a 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

A mártáshoz a vajat felhevítjük, és egy kicsit megfuttatjuk, felhabosítjuk rajta a lisztet. Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg! Felengedjük a forró tejszínnel vagy tejjel, és kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a tormát, majd a mártást sóval, cukorral, végül pár csepp citromlével ízesítjük.

(Szponzorált tartalom.)