Sűrítmény vagy frissen préselt – tudja, mi a különbség?

almalé
Vágólapra másolva!
A legjobb almalé – ez a kifejezés eléggé szubjektív, hiszen mindenkinek mást jelent a legjobb. Nekem az otthon, frissen készített gyümölcsleveket, míg másnak a bolti, hozzáadott cukorral megbolondított változatokat. De van az embereknek egy olyan csoportja is, aki vizet iszik a legszívesebben, és a különféle leveket cukros löttynek titulálja. Noha leginkább mi is az utóbbi csoportba tartozunk, nyakunkba vettük az áruházláncokat, és leteszteltük az almaleveket.
Vágólapra másolva!

Azért, hogy az eredmény a szubjektív ízlés ellenére is megállja a helyét, vakteszten kóstoltuk az almaleveket, majd a pontszámokat átlagoltuk. Olyan márkákat választottunk, amelyek a legtöbb boltban és nagyobb áruházláncokban megtalálhatók.

Kóstoláskor az ízre 1-től 10-ig lehetett pontot adni.

Persze emellett figyeltük a gyümölcstartalmat, az adalékanyagokat és az árat is. Az almalevek között volt több 100%-os is, amelyek ízben eléggé hajaztak egymásra.

Forrás: Shutterstock

Mielőtt azonban megnéznénk a pontszámokat, érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a sűrítmény, tehát a koncentrátum és a préslé között. Az előbbi azt jelenti, hogy a gyümölcsléből kivonják a nedvességet, majd palackozáskor újra hozzáadják. Ezt az eljárást azért használják, mert a sűrítmény könnyebben szállítható és raktározható.

Ezzel szemben a préslé a frissen facsart levet jelenti, amelyet egyből csomagolnak és pasztőröznek.

Ez utóbbival tartósítják a gyümölcslevet, hogy elállóbb legyen. Az általunk tesztelt termékek mindegyike koncentrátumból készült.

Nézzük tehát az almaleveket ábécésorrendben!

(A lenti képre kattintva az íz pontszáma szerint is végignézheti az eredményt.)

Bravo almaital 12%
Koncentrátumból, cukorral és édesítőszerekkel készül. Nem édes, kissé aromás, ám inkább vizesebb ital. Az ára majdnem 400 forint.
Íz: 5 pont
Gyümölcstartalom: 12%
Adalékanyag: 5 darab

Cappy almalé 100%
Sűrítményből készült, aromás, ízes, nem fullasztóan édes. Ízében és illatában hasonlít a Happy Day 100%-os almaitalára, viszont ez egy árnyalatnyit aromásabb, finomabb. Egyöntetűen elnyerte a tesztelők tetszését, hiszen ez volt az egyik, amely leginkább emlékeztetett az almára. Körülbelül 440 forint.
Íz: 9 pont
Gyümölcstartalom: 100%

Happy Day almalé 100%
Koncentrátumból készül, finom aromás ízű, nem túl édes. Ennek van a leginkább almás beütése. Ízében és illatában hasonlít a Cappy 100%-os almaléjére. Ára: hozzávetőleg 530 forint.
Íz: 8,5 pont
Gyümölcstartalom: 100%

S-Budget almalé 100%
Koncentrátumból készült, nem frissen facsart. Nem túl édes, viszont kellemes, aromás ízű ital. Az ára 220-230 forint körül mozog.
Íz: 6,5 pont
Gyümölcstartalom: 100%

Sió szűrt almalé 100%
Koncentrátumból készült ital. Édesebb, de nem túlságosan, finom aromás. Ára 440 forint.
Íz: 7 pont
Gyümölcstartalom: 100%

Sió szűrt almaital 25%
Illata és íze nem túl kellemes, utóíze is inkább kesernyés, mint édes. A 299 forintért megvásárolható, koncentrátumból készült almaital senki tetszését nem nyerte el.
Íz: 4 pont
Gyümölcstartalom: 25%
Adalékanyag: 4 darab

Spar almalé 100%
Koncentrátumból készült. Íze és illata nagyon hasonlít a Sió 100%-os almalevére. Kellemesen aromás, nem fullasztóan édes. Ára: 350 forint.
Íz: 7 pont
Gyümölcstartalom: 100%

Suzy szűrt almaital 12%
Illata édes, ám az íze már kevésbé. Nem emlékeztet almára, íztelen, inkább vizesebb ital. Cukorral és édesítőszerekkel, koncentrátumból készült, ára 200 forint körül mozog.
Íz: 5 pont
Gyümölcstartalom:12%
Adalékanyag: 5 darab

Szobi szűrt almaital 12%
Egy rendkívül édes, az almára csak halványan emlékeztető lé, nem véletlen, hogy mindössze 150 forintba kerül. Ami az összetevőket illeti, édesítőszerrel, cukorral, koncentrátumból készült, és a vízen, valamint az alamlésűrítményen kívül még 7 féle adalékanyagot tartalmaz. A Szobi szörpöt gyárt, valószínűleg ez kerül a dobozba is.

Íz: 4 pont
Gyümölcstartalom: 12%
Adalékanyag: 7

Kattintson a képre, és nézze végig az eredményt az íz pontszáma szerint, a legkevesebb pontot kapott almalétől egészen a legjobbra értékeltig.

almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé
almalé