Gasztrokalandor? Járja be a világot tányéron!

fogás, evés, ebéd, asztal
Vágólapra másolva!
Ma már azok a gasztrokalandorok is bejárhatják a világot, akik nem engedhetnek meg maguknak egy többnapos utazást. Számos olyan receptet találhatunk az interneten és a szakácskönyvekben, amelyek itthon ismeretlenek, ám külföldön ikonikusnak számítanak. Gondoljunk a spanyol churróra, az angol Yorkshire pudingra vagy a görög töltött paradicsomokra. Így akár egyetlen hét alatt felfedezhetjük egész Európát. Induljon a gasztroutazás!
Vágólapra másolva!

Mit csinál, ha túl sok paradicsom van a hűtőben, ám ahhoz kevés, hogy pürét főzzön belőle? Jó kérdés, nem igaz? Nem egyszer megesik, hogy bizonyos alapanyagok felhalmozódnak, majd

érintetlenül és romlottan

kerülnek a kukába. Pontosan ezért van szükségünk olyan receptre, amely reflektorfénybe helyezi például a paradicsomokat. Így biztosan nem mennek tönkre!

Ha van egy kis friss menta vagy kakukkfű kéznél, akkor már el is kalandozhat a görög konyha és a gemista fogások felé.

A gemista a görög töltött zöldségeket jelöli, amelyeket paradicsomszószban sütnek meg.

A legtöbb görög háztartásnak van saját töltöttparadicsom-receptje, ezért nyugodtan szárnyalhat a képzelet sütés közben.

Íme egy ínycsiklandó változat!

Forrás: Shutterstock

Görög töltött paradicsom

Hozzávalók a szószhoz:

  • 6 paradicsom
  • 1 evőkanál repceolaj
  • 2 mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 400g paradicsompüré
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • só és frissen őrölt fekete bors

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 200g sertéskolbász, bőr lehúzva
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanál apróra vágott menta
  • 1 teáskanál apróra vágott kakukkfű
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Mossa, majd törölje meg a paradicsomokat, vágja le a tetejüket, és egy kanál segítségével szedje ki a belsejüket. Tegye félre a szószhoz. Ügyeljen rá, hogy még véletlenül se sértse meg a bőrt.

Vágjon le egy kis darabot a paradicsomok aljából is, azután állítsa őket egy tepsibe. Szórja meg sóval, így mire elkészül a szósz, egy kis lé fog összegyűlni a tepsi alján.

A szósz elkészítéséhez melegítse fel az olajat egy serpenyőben, és pirítsa meg a hagymát. Adja hozzá a fokhagymát, és pirítsa még 2-3 percig.

Öntse egy tálba a keverék felét, és tegye félre. A serpenyőben maradt részéhez adja hozzá a paradicsompürét, a korábban eltávolított paradicsombelsőt, a cukrot, az oregánót, végül keverje össze.

Forralja 5-10 percig, vagy amíg teljesen besűrűsödik. Fűszerezze ízlés szerint.

A töltelék elkészítéséhez pirítsa meg a kolbászt a félretett hagymás keverékkel, azután adja hozzá a citromhéjat, az oregánót, a petrezselymet, a mentát, a kakukkfüvet és a szerecsendiót. Sózza és borsozza ízlés szerint.

Szedje ki a paradicsomokat a tepsiből, öntse bele a pürét, azután tegye vissza őket. Adagolja a tölteléket a paradicsomokba, fedje le alufóliával, és süsse 30 percig.

Vegye le róla a fóliát, és süsse még 15 percig. Tálalja pirítóssal és feta sajttal.