Így ne vágjuk fel a hagymát!

hagyma
Vágólapra másolva!
A hagyma felszeletelését az elsők között tanuljuk meg, amikor édesanyánk mellett kuktát játszunk a konyhában. Legalábbis a legjobb esetben. Sokan azonban még felnőttként sem tudják, hogyan kell (jól) megpucolni és felvágni – főleg könnyek nélkül. Mert bizony a hagymától – ha nem vigyázunk – újra sírós kisgyermekké változunk.
Vágólapra másolva!

A könnyek hátterében a hagymából felszabaduló vegyületek állnak, amelynek kivédésére számos trükköt lehet alkalmazni. Valamelyik bejön, valamelyik nem.

A termés egészben ártalmatlan, hiszen a propántial-S-oxid akkor szabadul fel, ha megsértjük a sejtjeit, vagyis felvágjuk. Ez a védekező mechanizmus persze nem ellenünk irányul: a hagyma csupán magát óvja az antibiotikumként viselkedő vegyületekkel.

A szeleteléshez éles késsel kell hozzáfogni, amely kevésbé roncsol, így a könnyeink sem fognak patakokban folyni az arcunkon.

Ha vörös és nedves szemek nélkül akarjuk megúszni a műveletet, a leghatékonyabb ellenszer a búvárszemüveg. Így a könnyfakasztó vegyületek sem az orral, sem a szemmel nem tudnak érintkezni.

A videóban szereplő emberek nemcsak a trükköt nem ismerték, hanem azzal sem voltak tisztában, hogyan kell felszeletelni és megpucolni a hagymát. A göndör hajú hölgy már a videó elején ezzel indít:

A narancssárga felsős nő kijelenti, hogy nem igazán szereti a hagymát, ám az utána következő férfi arról beszél, hogy ez a salátái nélkülözhetetlen alapanyaga. A rövid hajú fekete férfi már az első sikertelen próbálkozás után bevallja, hogy nem ápolnak túl jó barátságot a könnyfakasztó terméssel.

A videó második részében már valamivel ügyesebben próbálkoznak a résztvevők: a fekete hölgy a csíkos felsőben arról beszél, hogy le kell vágni a hagyma alját és tetejét, a férfi pedig a mintás ingben elmondja, hogy a héján kell ejteni egy vékony vágást, úgy lehet lehúzni róla könnyedén.