Vajon mi lehet az a dukkah?

dukkah
NZH0557320183
Vágólapra másolva!
Közel-keleti fűszerek, olasz alapanyagok, amerikai áruk. A világ annyira kinyílt, hogy ezek beszerzése gyakorlatilag semmi: ami még nem kapható itthon, azt megvesszük az internetről. Ahogy a külföldi termékek, úgy özönlenek be a különböző nemzetek receptjei is. Ezek sokszor nem mindennapi fűszerezést igényelnek, ám a szupermarketekben már számos idegen fűszerkeveréket kapni. Ha pedig mégsem találjuk azt, amire szükségünk van, akkor egyszerűen elkészítjük.
Vágólapra másolva!

A dukkah illatos, egyedi, egyiptomi fűszerkeverék, amely különböző szárított fűszernövényekből és diófélékből készül. Nem kell Egyiptomba utaznia, ha ki szeretné próbálni, csupán a hozzávalókat kell beszereznie. Az eredmény egyfajta mogyorós-sós-aromás különlegesség, amelyről nem fog elfeledkezni, ha sült halat, sült bárányt, granolát, sült burgonyát, rántottát vagy salátát készít.

Olyan alapvető fűszer lesz a konyhában, mint a só vagy a bors.

A jó dukkah friss alapanyagokból, mindig a legjobb fűszernövényekkel készül. A hozzá felhasznált dióféléket érdemes egy kicsit megpörkölni, hogy még teltebb legyen a keverék íze.

Forrás: Viva NZ

Dukkah

Hozzávalók:

  • 100 g pirított mandula
  • 100 g pirított pisztácia
  • 100 g pirított mogyoró
  • 50 g pirított szezámmag
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál koriandermag
  • ½ teáskanál tengeri só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • egy csipet frissen reszelt gyömbér

Elkészítés:

Pörköljön meg minden hozzávalót alacsony lángon, hogy az ízek és illatok felszabaduljanak. Tegye a keveréket egy mozsárba, és törje össze.

Persze a dukkaht fahéjjal, pisztáciával, cukorral és kardamommal is készítheti, így alkalmas lesz a reggeli ételek és a desszertek ízesítésére.