Ezeket egye, ha le akar számolni a stresszel

stressz
Vágólapra másolva!
Mindannyian éreztük már úgy, hogy a mindennapi stressz szó szerint rátelepszik az egész testünkre, és legszívesebben kimenekülnénk a világból. Vagy legalább a munkahelyről egy gyorsétterembe. Noha a magas kalória- és cukortartalmú ételektől egy kicsit jobban érezzük magunkat, ezek fogyasztásával nem tépjük ki gyökerestől a problémát. Idővel – mint a gyom a kertben – újra burjánzani kezd. Ám tudatos választással, egészséges táplálkozással ténylegesen megszabadulhatunk a stressztől. Ezért kellene gyorsétterem vagy a sarki fagylaltozó helyett inkább a zöldségeshez szaladni.
Vágólapra másolva!

A stressz kiváltó oka lehet a magas vércukorszint, a túlzott koffeinfogyasztás, a magnézium- és a cinkhiány vagy az alvási nehézségek. Fogyasszon rendszeresen magnéziumban gazdag ételeket, mint a spenót, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék.

A magnézium a kortizolszintet és a vérnyomást is szabályozza.

A cink és a C-vitamin jótékony hatással van a stressz-szintre, ezért mindenképp építse be az étrendjébe a következő alapanyagokat: kesudió, máj, marhahús és tojássárgája, illetve narancs, kaliforniai paprika, bogyós gyümölcsök, mint a szamóca, a málna, a szeder és az áfonya. Ez utóbbi különösen gazdag antioxidánsokban és a korábban említett C-vitaminban.

A C-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a szervezet kortizolszintjét. A kortizol stresszhormon, amely a mellékvesekéregben termelődik.

A folsav a nyugalom megtartásában segít, amelyhez spárga- vagy avokádófogyasztással tudunk hozzájutni. Szorongáshoz és depresszióhoz vezethet a túl kevés cink is, amelyet kesudióval tudunk pótolni. Salátákat például bármilyen dióféle nagyszerűen feldobja – főleg, ha előtte pirítjuk néhány percig.

Forrás: Shutterstock

Nagymamáink nem véletlenül esküdtek a kamillateára. A Pennsylvania Egyetem kutatása során 57 szorongással küzdő alanyt vizsgáltak hét héten át. Az eredmény: a kamilla-étrendkiegészítőnek köszönhetően jelentősen csökkentek a tüneteik. Persze a kis virág nemcsak az idegeket nyugtatja meg, hanem még

az alvásminőséget is javítja.

Öntsön egy csésze forró vizet 2-3 evőkanál szárított kamillára, hagyja ázni 10 percig, és igya meg lefekvés előtt fél órával.

Az egészségtelen bélflóra, a bélben felhalmozódó méreganyagok káros hatással vannak a szervezetre és az agyra egyaránt, összefüggésbe hozhatók a szorongással, a depresszióval és egy sor mentális betegséggel.

Erjesztett, vagyis fermentált ételek fogyasztásával – a benne található probiotikus baktériumok miatt –,

illetve a feldolgozott élelmiszerek, valamint a cukor kerülésével rengeteget tehetünk a bélflóra egészségéért. A fermenált élelmiszerekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Ha lecsökken szervezetünkben a szerotonin szintje, rosszabbul működik a memóriánk, idegesebbek, agresszívabbak vagyunk. A D-vitamin és az Ómega-3 zsírsav hatással van a szerotonintermelésre, ezért tartózkodjon napon – amennyit csak lehet –, illetve fogyasszon rendszeresen gombát, halat, májat és tojást.

Az egészséges és helyes táplálkozás igen összetett, viszont egy kis odafigyeléssel a testünkért és a mentális egészségünkért is tehetünk.