Álomalak egyszerűen?

menta
Vágólapra másolva!
Ha meghalljuk a menta szót, rögtön a Mojito koktél vagy egy adag málnaturmix, esetleg málnafagylalt jut róla eszünkbe. Azon túl, hogy tökéletes kiegészítő a konyhában, még talán azzal is tisztában vagyunk, hogy ha elrágcsáljuk, megszünteti a kellemetlen leheletet. Ám a gyógy- és fűszernövény ennél sokkal többre képes: segíti az emésztés, a fogyást, csillapítja a hányingert, megszünteti a fáradtságot és a fejfájást.
Vágólapra másolva!

A mentát már évszázadok óta használják gyógyászati célokra, noha szerepe a konyhában sem elhanyagolható. A család körülbelül 15-20 növényfajt jelöl, mint

a borsmenta vagy a fodormenta.

Friss aromája miatt szívesen használják csokoládékkal, süteményekkel és fagylaltokkal párosítva. Íze azonban visszaköszön a fogkrémekben, rágókban, teákban, cukros italokban és számos más termékben egyaránt.

De térjünk is rá azokra a csodás tulajdonságokra, amelyekért érdemes mentát nevelni a konyhakertben.

Forrás: Shutterstock

Az első nyomós indok, hogy híresen jó emésztéssegítő: megnyugtatja a gyomrot, megszünteti az emésztési zavarokat. Amennyiben gyomorproblémákkal küzd, készítsen belőle teát, majd kortyolja el melegen.

A frissen összezúzott mentalevelek a leghatékonyabbak émelygés és hányinger ellen, hőemelkedés és fejfájás esetén pedig kenjen a homlokára mentaolajat. Ez utóbbi módszer gyermekeknél nem alkalmazható.

A gyógynövény erős aromája tisztítja, hűsíti, megnyugtatja az orrot, a torkot és hörgőket, így enyhíti az asztmát, a megfázást és a köhőgrohamokat.

Illata hozzájárul az agy hatékony működéséhez, valamint szorongás, depresszió és kimerültség ellen egyaránt kiváló – magában fogyasztva vagy inhalálva. Ezen egészségügyi előnyök mellett még a

testsúlycsökkenést is segíti:

serkenti az emésztőenzimek működését, amelyek a tápanyagok felszívódásáért és a zsír energiává alakításáért felelősek.

Emellett a szezonális allergiák kezelésével is összefüggésbe hozták, hiszen a benne található rozmaringsav egy gyulladásgátló antioxidáns. Ám akkor semmiképp se használja, ha refluxtól szenved vagy korábban epekővel küzdött.

Menta a salátán túl

Viszonylag könnyű termeszteni, hiszen a napos ablakpárkányon is jól érzi magát. A friss leveleket legfeljebb egy hétig lehet tárolni a hűtőben, műanyag zacskóban. Főtt ételekhez a főzés legvégén érdemes hozzáadni, hogy megőrizze aromáját.

Jól illik a bárányhoz, a csirkéhez és a friss gyümölcssalátába almával, körtével, citrommal, limelével, jalapenóval és mézzel.

Próbálja ki a következő receptet!

Forrás: Recipes Worth Repeating

Kakukkfüves-mentás tészta

Hozzávalók:

  • 1 csomag spagetti
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 113 g csirkemell, felkockázva
  • 1 csipet só
  • 1 csipet frissen őrölt fekete bors
  • ½ csésze száraz fehérbor
  • ½ csésze húsleves alaplé
  • 1 és ½ csésze tejszín
  • 2 evőkanál apróra vágott menta
  • 1 evőkanál apróra vágott kakukkfű
  • 2 teáskanál méz
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál cseresznye-gyümölcsecet

Elkészítés:
Főzze meg a tésztát, közben melegítse fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Sózza, borsozza a csirkét, majd kezdje el megpirítani a forró olajon. Ezután szedje ki egy papírtörlővel kibélelt tányérra.

Öntse a fehérbort a serpenyőbe – amelyben a csirkét pirította –, és forralja fel. Adja hozzá a húsleves alaplevet, és folytassa a főzést míg a lé a felére csökken.

Keverje hozzá a tejszínt, a kakukkfüvet, a mentát, a mézet, a citromhéjat, a cseresznye-gyümölcsecetet és egy csipet sót.

Főzze, míg a folyadék mennyisége ismét a felére csökken. Közben szedje ki a tésztát a vízből, szűrje le, azután keverje hozzá a mártáshoz.

Végül öntse hozzá a csirkedarabokat is, főzze még 5 percig, végül tálalja frissen. Ízlés szerint adhat még hozzá sót és borsot.