Már Kolumbusz Kristóf is fahéjjal harcolt a kilók ellen?

fahéj
Vágólapra másolva!
A rómaiak az emésztési problémák és a légúti betegségek kezelésre használták a fahéjat, míg az ókori egyiptomiak a halottakra kenték: a mumifikáció során volt kiemelkedő szerepe. Sőt, már Kolumbusz Kristóf és Vasco da Gama is fahéjat kerestek világhírű felfedezéseik során. Talán ők is szerettek volna megszabadulni a zsírpárnáktól?
Vágólapra másolva!

A fahéj lelassítja a zsírraktározási folyamatot, csökkenti az egészségtelen táplálkozás okozta szívkárosodás kockázatát, a puffadást, és

segíti az emésztést.

Ezenkívül serkenti az emésztőnedvek termelését, fokozza a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, tehát zsírégető hatású.

Forrás: Shutterstock

Megfelelő mennyiségben javíthatja a 2-es típusú cukorbetegek vércukor- és koleszterinszintjét. Emellett jótékony hatással van az inzulinrezisztenciára,

kiváló antioxidánsforrás és gyulladáscsökkentő.

Ezenkívül a chicagói Rush Egyetem Orvosi Központjának kutatói egy egereken végzett kísérlet során azt találták, hogy a fahéj javítja a tanulási képességeket és a memóriát is. A vizsgálat során megnézték, mi a különbség a jó és a gyengébb tanulók agya között.

Azt találták, hogy a gyengébb tanulók hippokampuszában kevesebb CREB, vagyis a tanulásban és a memória megfelelő működésében szerepet játszó fehérje van.

A fahéjnak köszönhetően az egerek agyában nőtt a CREB mennyisége, így javult a memóriájuk.

A kutatók szerint ahhoz, hogy ezzel kapcsolatban biztosat állíthassanak, embereken végzett vizsgálatokra is szükség van, viszont az eredmények már így is kecsegtetőek.