Gluténérzékenység gyerekszemmel

glutén
Ha nem kezeljük a gluténérzékenységet, további egészségügyi problémák jelentkezhetnek
Vágólapra másolva!
A cöliákia egy élethosszig tartó autoimmun betegség, amelyet a kalászos gabonákban – búza, rozs, árpa – található fehérje, a glutén okoz. A cöliákia a leggyakoribb, élelmiszerek által kiváltott krónikus betegség Európában: száz gyerekből egyet érint. Ráadásul a diagnózis akár nyolc évet is késhet, sőt az esetek 80%-át nem is diagnosztizálják, hiszen a tünetek nagyon sokfélék – ezért is nevezik kaméleonbetegségnek. Ám, ha nem ismerjük fel, és nem kezeljük, további egészségügyi problémákra számíthatunk. A cöliákiadiéta zéró toleranciát jelent, és rendkívül szigorú. Ennek fényében jogosan tesszük fel a kérdést: vajon hogyan birkóznak meg ezzel a gyerekek?
Vágólapra másolva!

Sokunk nincs teljesen tisztában azzal, hogy mi a glutén, és milyen betegségeket idézhet elő. A legtöbben azzal sem vagyunk tisztában, mi a különbség a cöliákia, a búzaallergia és a glutén okozta érzékenység között.

A cöliákia egy genetikai, autoimmun betegség. Legjellemzőbb tünete a vékonybélben lévő bolyhok károsodása. A károsodás miatt a tápanyagok – így a vitaminok és a nyomelemek is – kevésbé, vagy egyáltalán nem tudnak felszívódni. Ez különböző hiánybetegségekhez vezet.

A cöliákia tünete elsősorban a hasmenés, fogyás, de jelentkezhet hasi görcs, állandó tompa fájdalom a hasban, puffadás, hányinger vagy akár hányás is.

Jel lehet a fogak korai romlása, zománchibák, visszatérő hólyagok, afták a szájban, valamint a Duhring-betegség, azaz viszkető hólyagok a bőrön.

Ha nem kezeljük a gluténérzékenységet, további egészségügyi problémák jelentkezhetnek Forrás: Shutterstock

Zéró tolerancia

Ha nem ismerik fel időben, és nem kezdik meg a diétát, hosszabb távon fáradékonyság, fejfájás, hajhullás, töredezett körmök, csontritkulás, ízületi betegség, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség alakulhat ki, sőt növekszik a daganatos megbetegedések esélye is.

A cöliákiát nem lehet kinőni, a diéta szigorú, életre szóló, azaz glutént egyáltalán nem lehet enni, még minimális mennyiségben sem.

A betegség örökölhető, így ha felmerül a gyanú, nemcsak az érintett gyermeket, hanem a szülőket, testvéreket is szükséges kivizsgálni.

– mondja dr. Karoliny Anna gyermek-gasztroenterológus.

A cöliákia nem azonos a gabonaallergiával.

Utóbbinál az adott gabona – leginkább a búza – fogyasztását követően, néhány órán belül különféle tünetek jelentkeznek. Hányás, hasmenés, bőrkiütés, légúti tünetek jelentkezhetnek.

– mondja a szakember.

A gabonaallergia kinőhető; minél kisebb a gyermek, annál nagyobb rá az esély, ezért az orvos javasolta, hogy időközönként érdemes vizsgálni, megszűnt-e. Ezután meg lehet próbálkozni a gluténfogyasztással.

A cöliákián és a búzaallergián kívül ismert még

a nem cöliákiás gluténérzékenység is.

Ilyenkor a glutént tartalmazó ételek fogyasztása után különféle egyéni panaszok jelentkeznek, ami lehet hasi fájdalom, haspuffadás, fáradékonyság, illetve bármilyen más tünet, amelyet az étel fogyasztása után tapasztalunk. A nem cöliákiás gluténérzékenység esetén még részletes vizsgálatok sem mutathatnak ki sem cöliákiát, sem gabonaallergiát.

Hadarik Rita gluténmentes szakács, blogger idén májusban rajzpályázatot hirdetett „Gluténmentes élet gyerekszemmel" címmel. Nevezni három kategóriában lehetett: óvodás, alsó és felső tagozatos általános iskolás.

A pályázat célja, hogy szakértők bevonásával képet kapjunk arról, milyen pszichés hatásai vannak az élethosszig tartó diétának a gyerekek életében, illetve, hogy felhívja a környezet figyelmét a cöliákiával élők elfogadtatására, a mindennapjaikat megnehezítő problémákra.

Forrás: Gluténmentes Sütemény

– véli Vámos Róbert, gyermekrajzokra specializálódott szakember. Értékelése szerint „a rajzok részletgazdagok, és egyben lényegre törőek. A hozzáfűzött írások sokat elárulnak az érintett gyerekek nagyfokú érzelmi intelligenciájáról. Többen is vidámnak mondható környezetben magukat

mégis szomorúnak ábrázolták.

Ez nekem azt mondja, hogy helyzetüket a megnyíló lehetőségek ellenére is hátrányosként élik meg. Lemaradnak a fagyiról például. Fontos lenne ezen gyerekek mentális edzése, megerősítése, hogy a helyzetet jobban el tudják fogadni."

Polus Enikő mentálhigiénés szakember véleménye szerint a gondolkodásunknak kellene változnia, mert a környezet sokszor negatív visszajelzései, kritikái kiközösítést tartogatnak.

A rajzok arról is árulkodnak, hogy ezek a gyerekek érzékenyebbek, figyelmesebbek, hiszen felnőtt módjára kell odafigyelniük és fegyelmezettnek lenniük.

A környezet kommunikációjának komoly szerepe van az érzelmek megjelenésében:

ha például a boltokban nincs elég termékválaszték, azt úgy fogják fel, mintha lemondanának róluk.

A rajzokon feltűnnek a gluténmentes ételek, sok szülő a gyermekeivel együtt süt-főz, és kitűnik, hogy a kiskukták már tervezik a jövő gluténmentes élelmiszereit, vendéglőit.