Magyar szakács a tajvani világbajnokságon

Vágólapra másolva!
A Chaîne des Rôtisseurs világszervezet által szervezett nemzetközi versenyt sokan a Bocuse d'Or előszobájának tekintik szigorú szabályai miatt. A hazai előválogatón összesen tizenkét 27 év alatti séf mérettette meg magát. A hazai versenyt Kiss Erik nyerte a Four Seasons étteremből, így ő képviseli hazánkat Tajvanon, a világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

Idén a METRO Gasztroakadémia adott otthont a nemzetközi verseny hazai előválogatójának. Az áruházlánc saját versenyzőt is indított a megmérettetésen: ő volt Friderika Spekova, aki elnyerte a hazai Bocuse d'Or-döntőn a legjobb commis díját. Rajta kívül még 11-en szálltak ringbe azért, hogy a világbajnokságon képviselhessék hazánkat.

Kiss Erik Forrás: Ákos Suba

A megmérettetésen a séfek kóddal adják le az elkészült fogásokat, így még maguk a zsűritagok sem tudhatják, kinek a versenyfogását értékelik. Kihívást jelent továbbá, hogy a résztvevők csupán

fél órával a főzés kezdete előtt

tudják meg a kötelezően felhasználandó alapanyagokat. A Chaîne-elnökség idén a borjúkarajt, a tigrisrákot, a pakcsojt, a friss málnát, a fürjtojást és egy 70 %-os étcsokoládét választott.

A fiatal séfeknek összesen 3 óra állt a rendelkezésükre, hogy egy háromfogásos ételsort elkészítsenek.

A 3 fős konyhai, valamint a 9 fős kóstolózsűri idén is a Chaîne-házakból érkező, a magyar gasztronómiai életben meghatározó szerepet betöltő szakemberekből állt össze. Köztük volt például a tavalyi nyertes, Pereszlényi Alexandra, a Gundel étterem séfje is.

A szoros versenyt végül Kiss Erik nyerte meg a Four Seasons étteremből, így ő képviselheti Magyarországot 2018. szeptember 7-én az Ifjú Szakácsok Világbajnokságán, Tajvanon.