Sör reggelire? Bármikor!

sör
Vágólapra másolva!
A dánok aztán tudnak élni; bármikor képesek sörrel indítani a napot. Pontosabban sörbe áztatott rozskenyérrel, amely egy rendkívül népszerű fogás az országban. Lépjen ön is a dánok helyébe néhány órára, és indítsa a napot sörös reggelivel!
Vágólapra másolva!

Sokunk számára a reggeli ritkán több egy csésze kávénál, egy darab gyümölcsnél vagy péksüteménynél. Megesik, hogy épp az ajtón rohanunk kifelé, amikor beleharapunk a vajas kiflibe vagy az almába, esetleg a metrón, a buszon vagy az autóban ülve majszoljuk el a reggeli falatokat. Ha egyáltalán szánunk időt a nap legfontosabb étkezésére.

Forrás: Shutterstock

Ám nem mindenhol van ez így. A skandináv országokban például tisztességesen reggeliznek az emberek: nyáron napsütésben, a sötét téli hónapokban pedig gyertyafényben.

A zabpelyhet tejszínnel, illetve lekvárral fogyasztják, ám az sem meglepő, ha inkább túladnak rajta: az árpagyöngytől a rozspehelyig ugyanis bármilyen gabona az asztalra kerülhet reggeli gyanánt. Természetesen sok fűszerrel, hiszen a fahéj és a kardamom illatával, illetve különleges ízével sokkal jobban indul a nap.

Dániában pedig akár még sört is reggelizhetnek.

Pontosabban sörbe áztatott rozskenyeret, ami dánul øllebrød. Ennek elkészítéséhez általában a barna vagy fekete söröket részesítik előnyben az aromájuk miatt; tejjel vagy tejszínhabbal tálalják, mazsolával és narancshéjjal is ízesíthetik.

Hozzánk hasonlóan a skandinávok is szívesen esznek reggelire szendvicset: a rozskenyeret megkenik vajjal, sajtot, uborkát, almát, néhány szelet tojást vagy kaliforniai paprikát tesznek rá, azután megszórják metélőhagymával vagy kaporral.

Rendkívül népszerű a házi kenyér is, ám mivel hétköznap nem mindig van idejük frisset sütni, ezért a hétvégén készítik el, majd lefagyasztják.

De nemcsak gabona és szendvics kerülhet az asztalra, hanem különleges alkalmakkor házi mákos zsömle, füstölt lazac sajttal és főtt tojással, esetleg müzliszeletek, ivójoghurtok és édes sütemények is. Szívesen fogyasztanak továbbá aludttejet magvakkal, zabbal vagy bogyós gyümölcsökkel.

Próbálja ki ön is a dánok különleges fogását! Ha autóba ülne, készítse inkább alkoholmentes sörből!

Øllebrød friss körtével Forrás: Food52

Øllebrød

Hozzávalók:

  • 4-5 szelet, körülbelül 300 g rozskenyér
  • 3 dl barna sör
  • fél narancs leve
  • 1/3 csésze víz
  • 1 evőkanál méz
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • tengeri só
  • 1 csésze tej vagy tejszínhab a tálaláshoz
  • szezonális gyümölcsök a tálaláshoz

Elkészítés:

Törje darabokra a rozskenyeret, és áztassa a sörbe legalább 2-3 órára; a legideálisabb, ha egy éjszakán át ázni hagyja. Ha letelt az idő, egy villa segítségével törje össze a kenyérdarabokat, azután öntse át az egészet egy nagy fazékba.

Adja hozzá a narancslevet, a mézet, a vizet, a fahéjat, a vaníliát és a sót. Forralja fel, majd vegye takarékra a gázt, és főzze tovább folyamatos keverés mellett, míg össze nem sűrűsödik. Tálalja tejjel vagy tejszínhabbal és szezonális gyümölcsökkel.