Citromból olívaolaj, narancsból tisztítószer

citrom, olívaolaj
Vágólapra másolva!
Ön is mindig kidobja az alma, a narancs és a citrom héját? Igen? A cikk után biztosan nem teszi többé. Hiszen citromból akár ízesített olívaolajat, almából pedig csipszet is készíthet. Sőt, naranccsal és grapefruittal még a konyhát is kitakaríthatja.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Almaecet

Hozzávalók:

  • almahéj
  • 2 evőkanál cukor
  • víz
  • befőttesüveg

Elkészítés:

Töltse meg a befőttesüveget almahéjjal, öntse tele vízzel, szórja meg cukorral, keverje jól össze, majd hagyja állni 1 hétig szobahőmérsékleten. Naponta egyszer keverje meg.

Ha megjelennek a buborékok a felszínen, szűrje le, utána töltse vissza a befőttesüvegbe. Hűtőben 1 évig is eláll. Ízesítsen vele zöldségsalátákat.

Az alma héját hozzáadhatja egy pohár smoothie-hoz, de akár csipszet vagy teát is készíthet belőle:

tegye a héjat forrásban lévő vízbe, adjon hozzá egy rúd fahéjat és két evőkanál cukrot. Azután élvezze a valódi gyümölcstea természetes aromáját.

Forrás: Shutterstock

Almacsipsz

Hozzávalók:

  • almahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Ha szereti az egészséges nassolnivalót, szórja szét a héjat egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd keverje össze a cukrot a fahéjjal. Szórja meg vele az almahéjakat, forgassa át, végül süsse 150 fokon 30 percig.

Tegyen így a zöldségek – mint a burgonya, a répa vagy a fehérrépa – héjával is.

Locsolja meg 2 evőkanál olívaolajjal, szórja meg 2 teáskanál fokhagymaporral, 2 teáskanál hagymaporral, 2 teáskanál pirospaprikával, 1 teáskanál sóval, egy csipet borssal, forgassa össze, és süsse 200 fokon 8-10 percig.

Ha kifacsarta a fél citromot vagy narancsot, az az első dolga, hogy a kukába dobja, nem igaz? Ne tegye többé! Vagy legalábbis előtte mindenképp

hámozza vagy reszelje le a héját.

Fagyassza le, vagy használja fel azonnal sütemények alapanyagaként, szórja meg vele a fagylaltot vagy a salátáját, esetleg készítsen belőle citromos olívaolajat.

Forrás: Exquis

Citromos olívaolaj

Hozzávalók:

  • 2 csésze olívaolaj
  • 4-6 citrom héja

Elkészítés:

Egy edényben keverje össze az olajat a citromhéjjal, azután főzze lassú tűzön legalább 15 percig. Szedje ki belőle a citromhéjat, az olajat pedig töltse vissza az üvegbe. A hűtőben hetekig eláll.

Sőt, narancshéjból akár még univerzális tisztítószert is készíthet!

Töltsön meg egy befőttesüveget narancshéjjal és 2 csésze ecettel. Tegye félre 1-2 napra, azután szűrje le, töltse egy szórófejes flakonba, végül hígítsa fel vízzel fele-fele arányban.

Vagy őrölje meg a grapefruithéjat, és készítsen 1/2 csésze grapefruitport. Keverje össze 1/2 csésze szódabikarbónával, 1/2 csésze durva szemű sóval, és kész is a természetes súrolószer.