Mexikó őslakosai tudtak egyet s mást az avokádó előnyeiről: a bennszülöttek nemcsak ételként, hanem gyógyszerként is használták. Az aztékok a leveleivel, a magjával, a magolajával és a gyümölcshúsával is számos betegséget kezeltek; leveleiből például teát készítettek, amelyet köhögés, megfázás, hasmenés és magas vérnyomás ellen ittak. Mexikóból spanyol hódítók hozták be Európába.
Az avokádóban található telítetlen zsírsavak jótékony hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a rossz koleszterinszintet. Emellett a gyümölcs számos létfontosságú tápanyaggal látja el a szervezetünket, mint a kálium, a magnézium, a foszfor, a kalcium, a vas, a réz és a mangán.
Bőséges esszenciális aminosavakat is tartalmaz, amelyet a szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékkal együtt kell bevinni.
Az avokádóban több a kálium, mint a banánban; a magas káliumfogyasztás pedig az alacsony vérnyomással hozható összefüggésbe, ami a szívinfarktus, az agyvérzés és a veseelégtelenség fő kockázati tényezője.
Továbbá C-, D-, K-, E- és B-vitamint
is tartalmaz, jó hatással van az emésztésre, a csontjainkra, illetve fáradtság és depresszió ellen is kiváló.
Az avokádónak rendkívül magas a rosttartalma, amely segíti a fogyást, illetve csökkenti a vércukorszintet. Lutein és zeaxantin is található benne, amelyek a szem egészségében játszanak fontos szerepet.
A nyugodtabb éjszakák érdekében akár elalvás előtt is fogyaszthatjuk;
a benne található a triptofán nevű esszenciális aminosavból a szervezetünk melatonint állít elő. Ez biztosítja a pihentető alvást.
Ha avokádót vásárol, ellenőrizze a keménységét: az éretlen kőkemény, az érett pedig olyan puha, hogy szinte kenni lehet a húsát.
Miután felvágta, minél hamarabb fogyassza el, mert
gyorsan megbarnul.
Amennyiben mégsem szeretné felhasználni a már felvágott gyümölcsöt, locsolja meg egy kis citromlével – hogy ne barnuljon meg –, csavarja be fóliába, majd tegye a hűtőbe.
Készíthet belőle salátát, mártást, szószt, krémlevest, szendvicskrémet, vagy akár tojással töltött avokádót is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Főzze meg a tojásokat, közben vágja ketté az avokádókat, majd pucolja meg. Vegye ki belőlük a magot, utána tegye helyére a főtt tojást. Ha szükséges, egy kanállal csináljon neki nagyobb helyet, azután tegye rá az avokádó másik felét is. Csavarja körbe baconszalonnával, végül süsse ki olajban, vagy tegye a sütőbe 5-10 percre, amíg a bacon megpirul.