Már az egyiptomiak is ezt a csodanövényt rágcsálták

fokhagyma
Vágólapra másolva!
Amikor elkapjuk az influenzát, azonnal ágynak esünk, és literszámra isszuk a forró teát. Az éjjeliszekrényen ott áll a termosz, mellette egy kis friss víz, egy alma, na meg egy csomó fájdalomcsillapító, mert a fejünk úgy lüktet, mintha koncerteznének odabent. Azon spekulálunk, hogyan gyorsíthatnánk meg a gyógyulás folyamatát, aztán eszünkbe jut nagymamáink csodanövénye: a fokhagyma.
Vágólapra másolva!

A fokhagymát évszázadok óta használják az ételek alapanyagaként, és gyógyhatású csodanövényként egyaránt; már a sumérok és az egyiptomiak is fogyasztották 5000 évvel ezelőtt. A gyógyhatásért és az erős aromáért a körülbelül százféle kéntartalmú vegyület a felelős. Rajtuk kívül a hatóanyagok közé tartoznak még az alliin és az alliináz, valamint egyéb vegyületek, például az allicin.

A fokhagyma erősíti az immunrendszert Forrás: Shutterstock

Az alliin nevű enzimet az egész fokhagyma tartalmazza, ám ha megvágják, összetörik vagy összerágják, különböző vegyületek képződnek, mint az allicin. Itt azonban nem ér véget a folyamat: az allicin ugyanis instabil, ezért tovább alakul más kéntartalmú vegyületekké, mint az ajoén. Ezek segítik a szervezetet a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben, erősítik az immunrendszert és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Sőt, a fokhagyma képes felvenni a harcot a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás ellen is.

Hogy bebizonyítsák a náthára és az influenzára gyakorolt hatását, egy vizsgálat során 146 egészséges önkéntest figyeltek meg 3 hónapon keresztül, akiket két csoportra osztottak; az egyik placebót, a másik fokhagyma étrend-kiegészítőt kapott. Annak a csoportnak a tagjainál, akik étrend-kiegészítőt kaptak, 63%-kal alacsonyabb volt a megfázás kockázata, és 70%-kal gyorsabban gyógyultak meg, mint a kontrollcsoport tagjai.

Arra azonban figyeljünk, hogy hő hatására a kénvegyületek felbomlanak,

így a fokhagyma elveszti gyógyító képességét: 1 perc a mikróban vagy 45 perc a sütőben, és a csodaszer nem csodaszer többé. Szerencsére azonban van egy trükk, amivel megőrizhetjük jótékony tulajdonságait; főzés előtt törjük össze, majd tegyük félre legalább 10 percre mielőtt felhasználnánk. Mi több a kutatók szerint, ha növeljük a fokhagyma mennyiségét, szintén kiküszöbölhetjük a veszteséget.

Ha influenzával küzd, egyen nyers fokhagymából készült pesztós ételeket !