Origamizzon tésztával!

leveles tészta
Vágólapra másolva!
Az emberi kreativitás határtalan. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a gasztronómia folyamatos fejlődése, az ételek extrém párosítása, vagy a következő desszertek, amelyek amellet, hogy finomak, még mutatósak is. Ideje hát elővennie origamitudását! Azonban most nem papírból, hanem tésztából fog hajtogatni.
Vágólapra másolva!

Csak ritkán vesszük rá magunkat, hogy házilag leveles tésztát készítsünk, és bár hozzájuthatunk az előre csomagolt, fagyasztott változathoz, sokkal finomabb lesz, ha nekiállunk otthon. Az igazi tészta jó lisztből sok vajjal készül, és készíthetünk többet is, mert jól fagyasztható. Ha elkészültünk a tésztával, kezdődhet az origamizás!

Forrás: shutterstock.com

Ahhoz, hogy kreatív énünket kiélhessük, szükségünk lesz egy adag leveles tésztára, úgyhogy lássunk is neki!

Leveles tészta

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 10 g só
  • 50 g cukor
  • 250 ml teljes tej
  • 25 g friss élesztő
  • 275 g vaj

Elkészítés:

Langyosítsa meg a tejet egy bögrében, majd keverje bele az élesztőt. Tegye a lisztet egy tálba, adja hozzá a cukrot és a sót, majd keverje össze. Adja a lisztes keverékhez a tejet, majd dagassza össze. Tegye félre a tésztát legalább egy órára.

Amikor megkelt, nyomkodja ki belőle a levegőt, majd tegye a hűtőbe legalább egy órára. Ezt követően nyújtsa ki a tésztát, majd vegye elő a vajat. Nyújtófa segítségével lapítsa a tésztára, amennyire tudja, majd hajtsa rá a vajra a tésztát mind a négy oldalról, és tegye fél órára a hűtőbe.

Ha letelt az idő, a lisztezett deszkán nyújtsa ki a tésztát téglalap alakúra. Hajtsa fel a széleit úgy, hogy középen találkozzanak, majd hajtsa egymásra a dupla rétegeket. Tegye hűtőbe másfél órára.

Ezután nyújtsa ki a tésztát, majd hajtsa újra össze a korábban leírt módon. Tegye hűtőbe legalább fél órára. Ezt követően ismételje meg a folyamatot: nyújtsa ki újra, hajtsa össze a korábban leírt módon, majd tegye hűtőbe fél órára.

Mivel ez egy elég nagy adag, amit nem használ fel, fektesse sütőpapírra, tekerje fel, zacskózza be, majd tegye a fagyasztóba.

A krémes töltelékhez keverjen össze a 226 g krémsajtot 1 csésze cukorral és fél teáskanál vaníliával, vagy töltse meg lekvárral, gyümölcsökkel, krémmel.

A tésztát nyújsa ki téglalap alakúra, majd indulhat a gasztroorigami: