Csapolt legyen és magyar

sör
Vágólapra másolva!
Jólesik a hideg sör egy forró nyári napon, ám még télen is a kemény munka után. Szívesen heveredünk le a kanapéra, miután megszisszentettük a dobozt, hogy belemerüljünk egy jó filmbe. Ha pedig végre kimozdulunk otthonról, a dobozos szóba se jöhet, de még az üveges se, akkor csak a csapolt létezik a legtöbbünk számára.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók legnagyobb része (39%-a) hetente egyszer iszik sört, 32%-uk hetente többször, százból nyolcan pedig naponta élvezik kedvenc italukat – derült ki a Beerporn.hu sörmagazin legújabb internetes felméréséből. A válaszadók kétharmada – ha teheti – csapolt sört iszik, csupán 29%-uk választja legszívesebben az üveges, és 4% a dobozos változatot.

Ha tehetjük, csapolt sört iszunk Forrás: shutterstock.com

A felmérés résztvevői az esetek legnagyobb részében (96%) magyar söröket választanak. Ezeket követik a Csehországból származó sörök (77%), amelyek népszerűségét csak a német és a belga (62, illetve 60%) sörök tudták megközelíteni, majd kis leszakadással a Nagy-Britanniában készülő (35%), a holland (24%) és az amerikai (19%) sörök jönnek. Emellett azonban olyanok is voltak, akik az osztrák, dán és írországi italokat választják.

Finomabbak a kisüzemi sörök

A felmérés alapján megfigyelhető, hogy azok,

akik rendszeresen választják a kisüzemi söröket, gyakrabban fogyasztanak sört.

A legtöbben így nyilatkoztak: azért választják a kisüzemi termékeket, mert finomabbnak tartják őket, míg mások a változatosabb kínálat miatt döntenek mellettük. A résztvevők 5%-a szerint ezek divatosabb termékek, 1%-uk pedig úgy véli, ezek olcsóbbak a nagy gyárak söreinél.

Finomabbnak tartjuk a kisüzemi söröket Forrás: Beerporn.hu

A sörfajta a legfontosabb szempont

Mennyit szánnak a fogyasztók általában egy doboz vagy üveg sörre? A válaszadók az ilyen kérdőívekben a valóságosnál picit feljebb határozzák meg az összeget, amelyet az adott termékre valójában költenek: a kitöltők majdnem harmada jelölte meg a 800 Ft fölötti árkategóriát; 26% 600 és 799 Ft között, 19% 400 és 599 Ft között, 23% pedig 200 és 399 Ft között választ sört magának.

A 100 és 199 Ft közötti kategóriát a kitöltők elenyésző hányada választotta, és egyetlen válaszadó sem jelölte a 100 Ft alatti ársávot.

A legtöbb résztvevőinek (80%) sörválasztáskor a legfontosabb szempont a sörfajta. Csak ezután következett az ár (44%), a felhasznált alapanyagok (41%), a származási ország (32%) és a címke, vagyis a termék arculati megjelenése.

Forrás: Beerporn.hu

Melyik sörtípust fogyasztjuk?

A válaszadók 69%-a az általa leginkább kedvelt sörtípusnak a felsőerjesztésű (ale) söröket jelölte meg, és csak 56% helyezte az első helyre az alsóerjesztésű (láger) típust.

Az ale sörök közül a legnépszerűbbek az india pale ale (IPA) sörök

– 80% jelölte meg, mint általa kedvelt típust – de népszerűek a stoutok és a porterek (körülbelül 40%) is. A trappista főzeteket a válaszadók negyede kedveli, ezek mögött a bitter ale, a saison és a barley wine következik.

A felmérés eredményeiről ingyenes kiadvány jelenik meg, amely elérhető lesz többek között a Beerselection sörszaküzletben, a Legfelsőbb Beeróság kisüzemi sörbárban, illetve a 2018-as év során több tematikus rendezvényen.