A törökök röviditalához olyan erősnek kell lennie, mint egy oroszlán

Vágólapra másolva!
Jólesik a nyári melegben a dondurma, télen pedig egy rövid rakitól hevül fel a testünk. Ha megéhezünk, akkor jöhet egy kis hamsili pilav vagy egy adag börek. Ön tudja, mi micsoda a török konyhában? Ha eddig csak a baklaváról és a halváról volt fogalma, akkor ideje kibővítenie a török gasztronómiai szótárát!
Vágólapra másolva!

A török konyha mindig kellemes meglepetés; több évszázad óta változatlan recepteket használnak, az ételek változatosak, egyszerűek, ám jól fűszerezettek.

Szinte minden török területnek saját kebabkülönlegessége van Forrás: Shutterstock

A kebabok sima vagy pácolt húsételek, amelyeket általában grilleznek. Szinte minden régió saját kebabspecialitással rendelkezik. A bárány a török konyha alapja; a nyárson, faszénnel grillezett bárány a jól ismert sis kebab, míg

a Döner kebab esetén a bárányt függőlegesen húzzák nyársra, és úgy grillezik.

A padlizsán is egy kedvelt étel: patlican salatasi a padlizsán saláta, a patlican dolmasi pedig a töltött padlizsán. Ha vöröshagymával, fokhagymával és paradicsommal főzik meg a padlizsánt, és hidegen fogyasztják, az már az imam bayildi. Szintén egy ízletes török specialitás a pilav, amely egy rizsből készült ételt . A Fekete-tenger régiójában nagyszerű halételeket fogyasztanak, mint a hamsili pilav, vagyis a rizs kis halakkal. Ha tovább nézelődünk, rátalálunk a börek nevezetű fogásra, aminek számos fajtája van. Ez egy hússal, sajttal és burgonyával (emellett sok más alapanyaggal) töltött tésztát jelent.

A török sütemények világszerte híresek, de a legismertebb édesség a baklava, a kadayif, illetve a török fagylalt, vagyis a dondurma.

A masztix egy örökzöld fáról származó gyanta, ami a fa kérge alatt található. Ha a kéreg megsérül, akkor megjelenik a gyanta, ami könnyedén letörhető, miután megszilárdul. Ezeket gyűjtik be, majd használják fel a gasztronómiában, leginkább a tejes desszertekhez és az említett fagylalthoz.

Kadayif desszert Forrás: shutterstock.com

A kadayif egy vékony tésztaféle, amelyet más nemzetek konyhájában angyalhajként ismernek. Azért sorolják a desszertek közé, mert Törökországban édesen szeretik. Ennek is sok fajtája ismert, az egyik legkedveltebb mégis a künefe, amelyet krémsajttal, kör alakú sütőben készítenek. Emellett ott van még a kadayif sarma, amikor az említett tésztát megrakják pisztáciával és dióval, majd feltekerik és úgy sütik meg. A baklava is számos méretben, formában és ízben kapható Törökországban, na meg szerte a világon. A cevizli baklava a diós, a fistikli baklava pedig a pisztáciás desszertet takarja. Ez egy kiadós, elképesztően édes sütemény, amely nemcsak a közel-keleti, de a balkáni országok konyhájában is megtalálható.

A legizgalmasabb desszert a tavuk göğsü,

amely csirkemellből készül, mégis olyan, mint egy puding. Azt szokták mondani, hogy inkább hasonlít egy rizs pudingra csak rizs nélkül. Általában vaníliával és fahéjjal fűszerezik. Érdekes a pudingli pasta is, amely a nevével ellentétben se nem puding, se nem tészta. Inkább egy könnyű sütemény, amelyet pudingszerű töltelékkel ízesítenek. A helva (halva) szintén egy kedvelt török édesség, amelynek hozzávalóira jellemző a sokszínűség. Általában szezámmagból, cukorból, mézből és növényi olajból készül, de ismert változata a napraforgómagos is.

A raki az oroszlánok itala Forrás: shutterstock.com

A nemzeti italok közül említhetnénk a török kávét (türk kahvesi), amely édes, mint a szerelem és a török teát (cay), amely általában fekete. Ha szívesen fogyaszt alkoholt, akkor mindenképp próbálja ki az ánizsmaggal ízesített rakit, amit az oroszlánok italának is neveznek, mert olyan erősnek kell lennie hozzá, mint egy oroszlán.

Az ital 40-50%-os alkoholtartalmú.

A levesek mind könnyűek, mégis gazdagok. A legelterjedtebb és legkedveltebb a török vöröslencse-leves.

A meze előételt jelent, amelyeket étkezések előtt, bor vagy raki mellé fogyasztanak. Ilyen például a gözleme (darált hússal vagy zöldséggel töltött tészta), a lakerda (makréla sós vízben), a humusz és a bárányagy egy kis citromlével.

Lapozzon tovább a halva receptjéért!