Gasztrotabuk a világ körül: fűszeres majomagy és patkány az asztalon

gasztro tabuk
Sült patkányok
Vágólapra másolva!
Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és ha igaz lenne, akkor sokan bajban lennének. Gondoljunk csak a mérgező fugu halra, a kosok vagy kakasok heréjére, a juhok fejére, a rothadó cápára és a bika nemes szervére. Ezek bizony mind ott figyelnek a különböző kultúrák tányérjain.
Vágólapra másolva!

Az étkezéssel kapcsolatos tabuk gyakran kulturális és vallási meggyőződésből erednek: az egyik ember számára az adott fogás valódi finomságot jelent, a másik ember számára pedig inkább mérget, vagy éppen megrökönyödést.

Több mint 1400 fehérjében gazdag rovar szerepel az afrikai, ázsiai, ausztrál és latin-amerikai konyha menüjén, ám a mi konyhánkban nincs helye még a falon sem, nemhogy a tányéron ezeknek az „alapanyagoknak".

Nézze meg a gasztrotabukat:

gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk
gasztro tabuk

New Yorkban a patkányok koszos állatoknak számítanak (na, meg persze itthon is), amelyek emberi hulladékokat fogyasztanak, betegségeket hordoznak, és a csatornákban, meg egyéb mocskos helyeken élnek. Elképzelhetetlen, hogy amikor az ebédre gondolunk, ez az állat jelenjen meg lelki szemeink előtt.

Ám a nyugat-afrikai Togóban a patkányok az erdőkben élnek, így sokkal „egészségesebbek", el is adják őket a falusi piacokon, ebédre vagy vacsorára.

Izlandon, februárban egy tradicionális fesztiváltól, a Thorrablottól hangosak az utcák, és olyan – számukra –

ínycsiklandó finomságok fordulnak meg a tányérokon, mint a juhok feje és a rothadó cápa.

Sok ételt azonban nem azért fogyasztanak, mert finom, hanem a feltételezett gyógyhatásaik miatt. Számos legenda kering arról, hogy a különböző állatok szervei különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek átszállnak fogyasztójára: a majom agya az idegrendszeri betegségeket gyógyíthatja, a kakashere abban segít, hogy a nők fiatalok maradjanak, egyes hím állatok nemes részének fogyasztása pedig egészséges szexuális életet biztosít. Kínában

a bika pénisze igazi afrodiziákum,

a Viagra természetes változata. A kutti pi pedig egy brit-indiai fogás, amely egy állat – általában kecske – meg nem született magzatának húsából készül. Úgy vélik, hogy ez az étel egészséges a terhes nők számára, és még a hátfájást is gyógyítja. Egy magzat elfogyasztása azonban sok ember számára tabu és sértő.

Ne felejtsük el azonban, hogy a legtöbb étkezéssel kapcsolatos szokás kialakulása az adott körülményeknek tudható be, ilyenek például a klimatikus viszonyok, és a helyi flóra és fauna kínálata. A világ számos tájára érvényes, hogy a helyieknek meg kell küzdeniük azért, hogy elegendő élelem kerülhessen az asztalra. Ott az állat minden ehető részét elfogyasztják: fontos, hogy semmi ne menjen kárba.