Konyhai analfabéta? Most kiderülhet, hogy mégsem

paradicsomlé
Vágólapra másolva!
Talán még ön is emlékszik, milyen lelkesedéssel figyelte gyerekként, ahogy a nagymamája sürgött-forgott a konyhában. Mindig gondoskodott róla, hogy legyen eltéve elegendő savanyú uborka, a fagyasztóba borsó, a kamrába paradicsomszósz. Így télen is a kertben termett alapanyagokból készíthetett finomabbnál finomabb fogásokat. Amikor paradicsomot főzött be, mindig óva intette, hogy vigyázzon a forró lábassal, és menjen távolabb a tűzhelytől. Általában már korán nekifogott, hiszen a nagy melegben kész rémálom ez a munka. De milyen jó is volt télvíz idején házi paradicsomlevest kanalazni a kandalló mellett!
Vágólapra másolva!

Paradicsomszószt készíteni nem túl bonyolult feladat, ám az tény, hogy rendkívül időigényes. Főleg egy forró nyári napon, amikor olyan meleg van, hogy szívesen megszabadulnánk még a bőrünktől is. Ezért érdemes

a kora reggeli órákra időzíteni a befőzést.

Ha munka közben elhagyná a lelkesedés, gondoljon arra, hogy a házi szósz sokkal finomabb, mint a bolti, nem mellesleg tudja, hogy miből és hogyan készült. Emellett rendkívül kényelmes lesz télen csak leemelni a kamrapolcról, hogy házi ketchupot, pizza- vagy spagettiszószt, esetleg levest készítsen belőle.

Forrás: Shutterstock

A paradicsomok kiválasztásánál különösen ügyeljen arra, hogy lédús, nem túl kemény, de nem is túlérett darabokat válasszon.

A legegyszerűbben úgy tudja eltávolítani a paradicsom héját, hogy alul bevágja X-alakban, forrásban lévő vízbe teszi 45-60 másodpercre,

majd amikor elkezd felkunkorodni a héja a vágásnál, át egy jéggel teli vízbe. Ezután már csak le kell húznia róla.

Nagymamáink mindig úgy mondták, hogy addig kell főzni a paradicsomlevet, amíg „elfövi a habját." A főzési idő egyébként attól is függ, hogy hígabb vagy inkább sűrűbb levet szeretne kapni: ha az utóbbit,

főzze hosszabb ideig, míg kellőképp besűrűsödik.

Nyugodtan használjon hozzá fűszereket, ám mindig legyen néhány olyan befőttesüveg a polcon, amelyben csak sima lé van.

A paradicsomhoz jól illik az oregánó, a bazsalikom, a petrezselyem, a rozmaring, a csili és a kakukkfű is.

Készüljön fel, hogy a konyha olyan lesz, mint egy háborús övezet, valamint kezdőként inkább ne próbálkozzon nagyobb mennyiség befőzésével.

Próbálja ki a következő receptet! Kattintson a képre, és nézze meg a lépéseket!

házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé

Házi paradicsomszósz

Hozzávalók:

  • 6 kg paradicsom
  • ½ csésze frissen facsart citromlé
  • 2 teáskanál só

Elkészítés:

Forraljon fel egy nagy fazék vizet, majd készítse el a jeges fürdőt is: egy tálba tegyen hideg vizet és két bögre jeget.

Mossa meg a paradicsomokat, vágja ki a csumájukat, és vágjon X-et mindegyik aljára.

Tegye a gyümölcsöket a forró vízbe; főzze addig, míg a héja elkezd felkunkorodni a vágásnál. Ez körülbelül 1 perc forrásban lévő vízben. Szedje ki, és tegye a jeges fürdőbe, utána egyszerűen húzza le róla.

Tegye őket egy aprítógépbe, és készítse el a szószt. Öntse át egy fazékba, és kezdje el főzni közepes lángon folyamatos keverés mellett. Attól függően, hogy milyen sűrűre szeretné a levet, főzze 30-90 percig.

Keverje hozzá a citromlevet és a sót, majd ha elkészült, hagyja kicsit kihűlni. Adagolja kitisztított, átmelegített befőttesüvegekbe. Vigyázzon, nehogy hő hatására az üveg megrepedjen. A szószt egy évig tárolhatja a kamrában.