Ritka borok a Mátra lábánál

bor
Vágólapra másolva!
Az ország kiemelkedő borrégióit már mindannyian nagyon jól ismerjük: az Egri, a Villányi, az Etyek-Budai, a Mátrai illetve a Tokaji borvidék említésére azonnal felkapjuk a fejünket. Ám nemcsak a neves régiókról érdemes beszélnünk, hanem a hozzájuk tartozó apróbb, vidéki településekről és azok környékéről is, hiszen sokan még csak nem is tudják, milyen kincsek rejtőznek például a Mátra lábánál.
Vágólapra másolva!

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb borvidéke. Az itt termesztett szőlők kimagasló minőségűek – számos borászat használja őket minőségjavításra –, a belőlük készített fehérborok pedig friss virág- és gyümölcsillatúak.

Forrás: Shutterstock

A Mátrai borvidék része Ecséd is; annak idején itt született a híres gyógyszerész, Richter Gedeon, akinek a nevét az általános iskola is viseli. Az Ecsédi Hegyközség szőlőterülete az elmúlt évekhez képest folyamatosan növekszik; jelenleg a teljes terület körülbelül 474 hektár.

Noha egyre kevesebben foglalkoznak szőlőműveléssel a községben, jó borászokban és borokban sincs hiány.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy idén már a 21. alkalommal rendezték meg az Ecsédi Hegyközség 2018. évi Borversenyét, amelynek eredményhirdetésére április 28-án, szombaton került sor egy nyilvános borkóstoló keretében.

Forrás: Ludányi Bettina

Az idei versenyre összesen 31 tétel érkezett 10 termelőtől; közülük 9-en elsősorban a szőlő és a bor szeretete miatt borászkodnak. Vagyis az általuk készített tételekbe

csak a borkóstolón

van lehetőségünk belekortyolni.

Az eredményekből nagyon jól látszik, hogy a kedvtelésből borászkodók is rendkívüli odafigyeléssel és precizitással dolgoznak. A 17 fehér-, 4 rozé- és 10 vörösbor közül 4-et oklevéllel, 6-ot bronzéremmel, 14-et ezüstéremmel, 7-et pedig aranyéremmel jutalmazott a borbíráló bizottság.

Forrás: Ludányi Bettina

Az eredményekből nemcsak a zsűri, hanem mi is megállapíthatjuk, hogy bár a Mátra a fehérborokról híres, mégis a vörös- és rozéborok a kiemelkedőbbek.

Aranyérmet nyert tételek:

  • Nagygombosi Borászat Gamay Noir Rozé 2017
  • Nagygombosi Borászat Nagygombos Rozé Cuvée 2017
  • Nagygombosi Borászat Nagygombos Vörös Cuvée 2016
  • Tóth László 2017-es évjáratú szürkebarát-zenit fehérbora
  • Tóth László 2015-ös évjáratú cabernet sauvignon bora
  • Tóth László 2016-os évjáratú kékfrankos vörösbora
  • Bolla Gábor 2014-es évjáratú chardonnay fehérbora

A zsűri tagjai között volt Torma Józsefné, az Abasári Hegyközség elnöke, Kovács László hegybíró, Sági Ferenc, a Nagygombosi Borászat korábbi vezetője, Vicián Károly, a Nagygombosi Borászat jelenlegi vezetője, illetve Tóth László borász.