Kóstolja meg három egymást követő évjárat rozé borát!

bor, rozé
Vágólapra másolva!
Van pár olyan alapvetés a borokkal kapcsolatban, ami már széles körben elterjedt, mégis megkérdőjelezhető. Talán a legismertebb ezek közül az, hogy rozéból mindig az aktuális évjáratot érdemes inni. De vajon tényleg így van?
Vágólapra másolva!

Az őszi szüret végén már sokan kíváncsiak az új évjárat boraira, így a novemberi Márton-nap szép lassan az újborok ünnepévé vált. Az ekkor piacra kerülő tételek frissek, ropogósak, könnyedek, és jólesik a közelgő tél előtt pár pillanatig még a nyár ízeit élvezni.

Forrás: Furmint Photo

Az elmúlt pár évben azonban egyre inkább előtérbe kerülnek olyan pincék, ahol a rozé kap kiemelt figyelmet. Ennek is vannak persze gyökerei, hiszen például a provence-i rozék többsége egészen más stílust képvisel, mint az itthon megszokottaké. Ezek a borok sokszor hordós érlelést is kapnak, azaz szakítanak a kizárólag reduktív eljárással, vagyis a levegő kizárásával.

Emellett bevett gyakorlat a seprőn tartás is,

ami pedig komolyabb beltartalmat és krémességet eredményez. Ez azt jelenti, hogy az érlelődő bort nem szabadítják meg a hordó aljára lesüllyedő üledéktől, vagyis a borseprőtől, hanem időről időre felkeverik.

Ezeket a borkészítési módszereket követi a Mátrai Borvidéken dolgozó Nagygombos Borászat is.

A birtok alapjait még idősebb Gál Tibor rakta le; az ő kísérletező kedvének köszönhetően telepítettek francia gamay noirt is a birtokra. A pince alapvetően a rozékra helyezi a hangsúlyt, minőségben is magasra téve a lécet.

– meséli a mátrai birtok borásza, Takács-Barta Anna.

„A részben hordós érlelésű gamay noir rozénk például többéves korában is élményt nyújt; van olyan éttermi partnerünk, aki most is a 2015-ös évjárattal dolgozik, annyira szereti. Általában tapasztalható egy

kis idegenkedés az évjáratos rozékkal kapcsolatban, ezért úgy gondoltuk, hogy idén a Rosalia és a Gourmet fesztiválon is lehetőséget adunk, hogy három évjáratból is megkóstolhassák a borunkat."

A nyárköszöntő Rosalia Fesztivál május 11. és 13. között várja a vendégeket a Városligetben, míg az OTP Bank Gourmet Fesztivált rá egy hétre, május 17. és 20. között rendezik meg a Millenáris Parkban.