Kóstoljon bele az erdélyi konyhába!

csirkemell
Vágólapra másolva!
Fogalma sincs, mi legyen a húsvéti főfogás? Hadd adjunk egy tippet! Ha szereti a különlegességeket, és szívesen készít határon túli ételeket, akkor nem is kell messzire utaznia. Erdélyben, a zord havasok és zöldellő legelők hazájában nemcsak a természeti értékek varázsába, hanem a fantasztikus konyhába is érdemes belekóstolni. Készítsen hát tejföllel gyümölcslevest és aludttejjel csirkét!
Vágólapra másolva!

Az erdélyi gasztronómia rendkívül sokszínű, megbecsült, kivirágzását pedig a falusi és polgári asszonyok gondoskodásának köszönheti. Az egyik különlegessége, hogy olcsón és egyszerűen készítik ételeiket, amelyek kellőképp fűszeresek és finomak; hagyományosan friss, helyi fűszerekkel ízesítették a különböző fogásokat.

Ezek hihetetlen mennyiségben álltak és állnak a mai napig a háziasszonyok rendelkezésére, ezért ők is bőkezűen bánnak velük. Például a székelykáposztát is friss kaporral és csomborral készítik.

Szívesen főznek különböző gyümölcsleveseket, mint az alma-, egres-, meggy-, birsalma- vagy körteleves. Köretnek leginkább rizst, szalmakrumplit vagy párolt zöldségeket fogyasztanak. Kedvelt desszert a számunkra is ismert kürtőskalács, ami

úgy a legfinomabb, ha faszénparázson sütik.

Kipróbálná az erdélyi konyhát? Lehet gyümölcsleves és aludttejes csirkemell a húsvéti ebédmenü!

Forrás: Shutterstock

Erdélyi gyümölcsleves

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • fagyasztott és friss gyümölcsök, ízlés szerint
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál áfonya- vagy málnadzsem

Elkészítés:

Tegye fel forrni a vizet, majd készítse elő a választott gyümölcsöket; mossa és pucolja meg, ha szükséges, aprítsa fel. Amikor a víz forrni kezd, tegye bele a gyümölcsöket, adja hozzá a mézet, a tejfölt, a dzsemet és egy csipet sót. Keverje jól össze, és hagyja főni 10-15 percig. Ha elkészült, tálalja melegen.

Forrás: Cafedelites

Aludttejes csirkemell

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell
  • 2,5 dl aludttej
  • 1 szál zöld fokhagyma, apróra vágva
  • 4 evőkanál olaj
  • só, bors, pirospaprika

Elkészítés:

Aprítsa fel a fokhagymát a zöldjével együtt, utána mossa meg a húst, szórja meg sóval, borssal, pirospaprikával és az apróra vágott fokhagymával. Locsolja meg olajjal, jól dörzsölje bele a fűszereket, majd tegye a hűtőbe legalább 1-2 órára.

Egy sűrű szitán csöpögtesse le az aludttejet, és ha letelt az idő, tegye a csirkemellet egy szögletes jénai tálba, öntse rá az aludttejet, majd süsse 1 órát, vagy amíg aranybarna lesz. Tálalja zöldséges körettel vagy tejfölös, tört krumplival.