A jalebi, más néven zulbi vagy zalabia, egy népszerű édesség Dél- és Nyugat-Ázsiában, illetve Észak- és Kelet-Afrikában. Tésztáját lisztből készítik, perec vagy kör alakban szolgálják fel, és cukorszirupba mártva fogyasztják.
Különösen népszerű Indiában és Iránban.
A kissé rágós desszertet melegen és hidegen is lehet enni. A cukorsziruphoz gyakran adnak hozzá limelevet vagy rózsavizet is. Észak-Indiában pedig például aludtejjel eszik.
Elkészítése nagyon egyszerű, mindössze 25 percet vesz igénybe. Próbálja ki!
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a sziruphoz:
A tészta elkészítése:
Keverje össze egy tálban a kétféle lisztet, az élesztőt, a cukrot és az olajat. Adjon hozzá annyi meleg vizet, hogy sűrű palacsintatészta-állagú masszát kapjon.
Dolgozza jól össze, és pihentesse egy órát.
Ha letelt az idő, keverje meg újra, és töltse a műanyag mustáros dobozba.
Melegítse fel az olajat a sütéshez egy serpenyőbe, azután nyomja ki a tésztát a dobozból, és formázzon kis kör- vagy perecalakot.
Süsse aranyszínűre mindkét oldalát, majd szedje ki papírtörlőre.
A cukorszirup elkészítése:
Keverje össze a cukrot és a vizet, azután forralja fel. Keverje hozzá a citromlevet, a kardamomot és a sáfrányt, és vegye le a tűzről.
Ha kisütötte a jalebiket, mártsa a cukorszirupba.
Fogyassza frissen!