A Nápolyi Pizzakészítők Egyesületének vezetője, Sergio Miccu elmondta, hogy a döntést megelőzően mintegy kétmillióan írták alá a nápolyi pizzakészítés felterjesztését támogató petíciót, amelynek népszerűségéhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy Miccu korábban megígérte, ingyen pizzát fognak osztogatni az utcákon, ha a gyakorlat felkerül a szellemi kulturális örökség listára.
A pizzakészítés persze sokkal többről szól a tészta látványos levegőbe dobálásánál és pörgetésénél, az ilyenkor elhangzó énekek és történetek igazi társadalmi rituálévá emelték a közös sütés-főzést.
"Győzelem" - írta Twitter-bejegyzésében Maurizio Martina olasz mezőgazdasági, élelmezései és erdészeti miniszter, hozzátéve, hogy mindez egy újabb lépést jelent Olaszország étel- és borkultúrájának megóvása érdekében.
A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat, szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.