Nem mindegy, hogy ki süti, miből, és hogyan

2017.12.07. 11:28

A nápolyi pizzakészítés művészete is felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára. A dél-olaszországi város családjaiban nemzedékről nemzedékre öröklődő mesterség felvételéről csütörtökön döntött az UNESCO világörökségi bizottsága.

A Nápolyi Pizzakészítők Egyesületének vezetője, Sergio Miccu elmondta, hogy a döntést megelőzően mintegy kétmillióan írták alá a nápolyi pizzakészítés felterjesztését támogató petíciót, amelynek népszerűségéhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy Miccu korábban megígérte, ingyen pizzát fognak osztogatni az utcákon, ha a gyakorlat felkerül a szellemi kulturális örökség listára.

A világörökség részeForrás: AFP/Cultura Creative/Walter Zerla

A pizzakészítés persze sokkal többről szól a tészta látványos levegőbe dobálásánál és pörgetésénél, az ilyenkor elhangzó énekek és történetek igazi társadalmi rituálévá emelték a közös sütés-főzést.

"Győzelem" - írta Twitter-bejegyzésében Maurizio Martina olasz mezőgazdasági, élelmezései és erdészeti miniszter, hozzátéve, hogy mindez egy újabb lépést jelent Olaszország étel- és borkultúrájának megóvása érdekében.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat, szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.