Harapjon bele Afrikába! Távoli desszertek a konyhában

narancs saláta, narancs
Vágólapra másolva!
A megszokott ízek mellett néha olyan jó egy kicsit más kultúrákból is táplálkozni – mármint szó szerint. Hatalmas élmény, amikor akár a saját konyhánkban is beleharaphatunk távoli népek ételeibe. Egy ilyen esős napon pedig kifejezetten felüdülést jelentenek a különleges ízek.
Vágólapra másolva!

Ezen a napon Afrika került terítékre, pontosabban néhány desszert a kontinens különböző részeiről. Először dél felé vettük az irányt, akárcsak a madarak a tél beköszönte előtt, ott pedig beleszerettünk a tökös fánkba.

Pampoenkoekies, a tökből készült fánk Forrás: pinterest.com

A pampoenkoekies fánkot takar, méghozzá a dél-afrikaiak sütőtökből készült fánkját. Ez a finomság desszertként, snackként és előételként is fogyasztható, sőt még reggelire – karamellöntettel – és vacsorára is szívesen eszik. Igazán fontos ételnek számít Dél-Afrikában, hiszen arrafelé nagyon népszerű a sütőtök, és mindig van a kamrákban, mivel több hétig is eláll, és számos recepthez használják.

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g sütőtökhús
  • 1 csésze liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/4 csésze tej
  • ½ teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • ½ teáskanál só
  • 1 tojás
  • növényi olaj a sütéshez

Hozzávalók a karamellhez:

  • ¾ csésze cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 csésze kukoricaszirup

Elkészítés:
Hámozzuk le, majd főzzük meg a sütőtököt (vagy süssük meg sütőben az itthoni klasszikus módszerrel, majd kaparjuk ki a húst a héjból). Törjük össze a tökön egy tálban, majd keverjük hozzá a lisztet, a sütőport, a cukrot, a tejet, a tojást, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Dolgozzuk jól össze. Egy serpenyőbe hevítsünk olajat, és süssük meg a fánkokat, végül tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra.

A karamellöntethez öntsük a vizet és a cukrot egy edénybe, majd keverjük össze. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a kukoricaszirupot, majd főzzük közepes lángon körülbelül 10 percig. Vegyük kisebbre a lángot, majd adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, végül keverjük jól össze. Ha nem szeretnénk karamellel fogyasztani, akkor egyszerűen csak forgassuk meg cukorban és fahéjban.

Mandazi fánk Tanzániából Forrás: honestcooking.com

Tanzánia – Mandazi

A tanzán konyhára azt lehet mondani, hogy meglehetősen fűszeres. Az afrikaiak egyébként is sokat fűszereznek. Ezt nagy mértékben befolyásolja a perzsa, az arab és az indiai konyha. A mandazi szintén egy fánkfajta – talán nincs is olyan ország, amelynek nem lenne a saját ízlésére formált fánkreceptje. Ez persze nem feltétlenül az általunk ismert édes desszertet jelenti, hiszen a lehetőségek végtelenek. Tanzánián kívül ezt a fánkot készítik még Kenyában és Ugandában is.

Hozzávalók:

  • 4 csésze liszt
  • ½ csésze kókusztej
  • 1 enyhén felvert tojás
  • 1 teáskanál aktív száraz élesztő
  • ½ csésze cukor
  • ½ csésze meleg víz
  • 3 evőkanál lágy vaj
  • 1 teáskanál őrölt kardamom, gyömbér- és fahéjkeverék
  • ½ teáskanál chilipor (opcionális)
  • növényi olaj a sütéshez

Elkészítés:
Keverjük össze az élesztőt 4 evőkanál meleg vízzel, majd várjunk 5 percig. Jól dolgozzuk össze a tojást, a kókusztejet, a vajat és a cukrot. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet a fűszerekkel. Öntsük a liszt közepére az élesztős vizet, majd folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan adjuk hozzá a kókusztejes elegyet és a meleg vizet is, amíg össze nem áll, csomómentes nem lesz. Ha jól csináltuk, a tészta elválik az edény falától. Ha ez megtörtént, borítsuk egy lisztes felületre, gyúrjuk 10 percig, majd hagyjuk pihenni 45 percig. Formázzunk a tésztából háromszög vagy hagyományos köralakokat. Közepes lángon süssük meg, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Narancssaláta fahéjjal Forrás: www.196flavors.com

Narancssaláta Marokkóból

Az észak-afrikai desszertek kedvelt hozzávalója a mandula, a datolya, a méz és a narancs, a fahéj pedig a marokkói konyha egyik jellegzetes fűszere. Ezt a salátát nagyon könnyű elkészíteni, desszertnek kifejezetten diétás, és még olcsó is: a lágy és az erőteljes, az édes és a savas ízek tökéletesen kiegészítik egymást.

Hozzávalók:

  • 1 narancs
  • egy narancs kifacsart leve
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál narancsvirágvíz
  • 4 teáskanál fahéj
  • friss mentalevelek

Elkészítés:

Keverjük össze a narancslevet a mézzel és a narancsvirágvízzel, aztán tegyük a hűtőbe. Hámozzuk meg a narancsot, majd vágjuk le a felső és az alsó részét. Szeleteljük fel kör alakúra, rendezzük el egy tálba, és öntsük rá a narancsos keveréket. Szórjuk meg fahéjjal, díszítsük mentalevelekkel.

Ha még elidőznénk Afrika konyhájában, készítsünk marokkói sós citromot!