Csípős, savanyú sárgarépa mexikói stílusban

savanyú répa
Vágólapra másolva!
Ezek a ropogós, csípős, savanyú falatkák bármelyik pikáns ételhez jól passzolnak, így a mexikói stílusú előételekhez és sörfalatkákhoz is. Így már nem is hangzik olyan furán, hogy jól kijönnek a sörrel. Egy jó erős jalapénón vagy chilin kívül nincs is semmi extra hozzávaló, és az elkészítése sem bonyolult; ugyanúgy fogjunk neki, mint bármelyik másik savanyúságnak.
Vágólapra másolva!

A mexikói stílusú savanyított sárgarépa a következőt takarja: répa, hagyma és jalapeno paprika egy befőttesüvegben. A recept Mexikóban étteremről étteremre és házról házra változik: van, aki csak néhány szelet jalapenot tesz az üvegbe, míg mások annyit, hogy több a paprika, mint a répa, és tüzel tőle az egész konyha.

Savanyú sárgarépa Forrás: www.thekitchn.com

Csípős, savanyú sárgarépa mexikói stílusban

Ez a recept répában gazdag, és mindössze két közepes méretű jalapenot, illetve egy hagymát tartalmaz. A répát karikákra kell fölvágni, így egyenletesebben savanyodik, és könnyebb falatozni is. A legérdekesebb az egészben azonban az, hogy nemcsak a tacónak,

hanem a sörnek is tökéletes partnere.

Hozzávalók:

  • 3 nagy sárgarépa
  • 2 közepes jalapeno
  • 1 kis hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 csésze almaecet
  • ½ csésze víz
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál cukor (elhagyható)

Elkészítés:

Mosson ki forró vízzel két befőttesüveget. Vágja fel a répát és a paprikát kör alakúra, a hagymát vékony szeletekre, majd keverje össze egy nagy edényben, majd rétegezze a két befőttesüvegbe. Adja hozzá az 1-1 gerezd fokhagymát, a babérlevelet és az 1-1 kakukkfű szárat. A tetején hagyjon egy ujjnyi helyet a lének.

Készítse el a levet: állandó kevergetés mellett forralja fel a vizet és az ecetet a sóval, a cukorral és az oregánóval. Ha elkészült, töltse meg az edényeket úgy, hogy ellepje a sóoldat a zöldséget (ha nem szükséges, nem kell az egész levet felhasználni). Jól zárja le, majd dunsztolja egy napon át. Ezután tegye és tárolja hűvös helyen. Ahogyan öregszik, annál jobban összeérnek az ízek. Ha minél hamarabb neki szeretne látni, legalább 24 órát mindenképp várjon. Hűtőszekrényben körülbelül egy hónapig áll el, de ha két-három hét után furcsa szagot érez, inkább már ne egye meg a maradékot.