Egy diéta, amitől visszatér az életkedve

diéta
Vágólapra másolva!
Ha meghalljuk a diéta szót, azonnal a koplalás és a rengeteg zöldség jut az eszünkbe. Nem is csoda, hogy elmegy minden kedvünk, és végül maradunk az eredeti felállásnál: azt esszük, amit épp meglátunk. Pedig a jó diéta nem az éhezésről szól, csupán az alapanyagok és élelmiszerek körültekintő megválasztásáról, ahogy azt a makrobiotikus étrend teszi.
Vágólapra másolva!

A makrobiotikus diéta az 1960-as években terjedt el és vált divatossá az Egyesült Államokban. Ez nem egyszerűen egy táplálkozási megközelítést jelent, hanem harmonikus életet, egy pozitív szemléletmódot, ami azt is magába foglalja, hogy az étel sokkal több, mint egyszerű kalóriabomba.

Ez a táplálkozás nemcsak az emésztés helyreállítását, hanem a mentális jólétet is biztosítja Forrás: shutterstock.com

Az étrend az ázsiai eredetű jin-jang elméletben gyökerezik: az egyensúlyt többnyire vegetáriánus, alacsony zsírtartalmú, különböző energiatartalmú, valamint magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú ételekkel teremtik meg.

Ez a táplálkozás nemcsak az emésztés helyreállítását, hanem a mentális jólétet is biztosítja.

A makrobiotikus táplálékokat elsősorban a friss, nyers és helyi jelzőkkel lehetne illetni. Bár a világon számos fajtája létezik, mégis a következő felosztás a legjellemzőbb: több mint 50% komplex szénhidrát, leginkább teljes kiőrlésű gabonatermékek, 15-30% egészséges zsír és 10-20% fehérje. A szénhidrátok 25-35%-ban friss vagy főtt zöldségekből származik.

Komplex szénhidrát például a barna rizs, az árpa, a köles, a zab és a kukorica.

Legfontosabb elemei a tengeri zöldségek, gyümölcsök, halak, amelyek az étrend 5-10%-át teszik ki, és nálunk igencsak problémás a friss beszerzésük. Ezzel ellentétben azonban elkerülendők a húsok, a tojás, a kávé, a cukor és az édesítő, az erős fűszerek, a félkész termékek és a legtöbb gyümölcs is, leginkább a tropikus fajták. Kezdje meg diétáját a következő recepttel.

Forrás: Gourmandelle

Sült rizs zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 csésze barna rizs
  • 5-6 brokkoli
  • 2/3 csésze piros paprika, szeletelve
  • ½ csésze csemegekukorica
  • 1 nagy sárgarépa, vékony csíkokra vágva
  • 1 közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • ½ teáskanál kurkuma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Főzze meg a rizst, majd melegítse fel az olajat egy wok tálban. Adja hozzá a hagymát, majd pirítsa egy percig. Adja hozzá a brokkolit, a kukoricát, a sárgarépát, a paprikát, a rizst és a fokhagymát. Keverje és süsse 10 percig. Ha szükséges, adjon hozzá egy kis vizet. Rakja rá a fedelet, majd 1-2 percig hagyja rotyogni. Adja hozzá a fűszereket, jól keverje össze, és tálalja szezámmaggal.