Különleges vacsora a reptéri váróban

Vágólapra másolva!
Különleges vacsorára voltunk hivatalosak: az út Ferihegyre vezetett, egészen a repülőtérig. Odabent nem a gyorséttermi rész felé tereltek bennünket, hanem a SkyCourt terminálba. A szokásos reptéri ellenőrzésen nekünk, vendégeknek is keresztül kellett esni: bemutattuk személyi igazolványunkat, bepakoltuk táskánkat a szürke dobozokba, levettük a cipőnket, sikerrel átsétáltunk a csipogós kapukon – de ezúttal nem utaztunk sehova. Az indulási oldal duty free shopjában egy terített, kerek asztal mellett Mautner Zsófi ízművész, és Jáhner Attila, a Pomo d'Oro étterem sommelier-je várt ránk – az utazóközönség pedig kíváncsian pislantott a finom falatokra.
Vágólapra másolva!

Két óra lassan telik várakozással, de gyorsan, ha valamivel elütjük az időt. A Budapest Airport a Heinemann Duty Free Shoppal együtt az utóbbit mutatta meg; arra vállalkozott, hogy megismerteti velünk, választékukból milyen komplett ételeket lehet készíteni.

Mautner Zsófit, a Chili és Vanília blog szerzőjét kérték fel a feladatra, hogy a shop kínálatából válogassa össze a vacsora menüjének alapanyagait.

A számunkra már jól ismert, klasszikus hungarikum termékeket kombinálva lenyűgöző ízélményben lehetett részünk.

Zsófi rengeteget utazik, így szívesen tett eleget a kérésnek. A fogásokhoz a borokat Jáhner Attila válogatta össze az üzlet polcairól.

Jáhner Attila mindent tud a magyar borokról, Mautner Zsófi pedig tökéletesen kombinálja a hagyományos magyar ízeket a modern konyhával Forrás: Budapest Airport/Heinemann

Bár a repülőtér szigorú szabályai, a füstjelző, a pára miatt helyben nem lehetett sütni-főzni, Zsófi mégis elképesztő vendégváró falatokat és hideg fogásokat varázsolt a tányérunkra.

Személyes kedvencem a „Mindent a paprikáról” fantázianevű fogás volt, amely egy egészben sült kápia paprika körözöttel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás napraforgómaggal.

Ennek a receptjét rögtön el is kértem Zsófitól. Ezt a fogást azoknak is ajánlom, akik egyébként nincsenek oda a friss paprikás ételekért – én sem vagyok oda sem a sült, sem a marinált változatért –, de ezzel az étellel tényleg addiktív élményben lehet részük.

A duty free üzletben slágertermék a pálinka is Forrás: Budapest Airport/Heinemann

Miből és mit válogatott a szakács és a borszakértő?

A vacsorát a Budapest Bites névre keresztelt vendégváró falatkák nyitották, különböző mártogatósokkal. Került az asztalra szalámis-füstölt kecskesajtos frittata, szalámis-ajváros-édesköményes snack, zsidótojás, padlizsánkrém és savanyúság. Az előételhez Jáhner Attila a Royal Tokaji Borászat 2015-ös Tokaji Furmint Dűlő válogatását kínálta.

Forrás: Budapest Airport/Heinemann

A következő fogást, a már említett kápia paprikás kedvencet egy libamájpástétom követte, amelyet pirított brióssal, mazsolacsatnival és töpörtyűmorzsával tálalt Zsófi. A kápiához a poharakba Gróf Buttler Egri Kadarka került, a libamájpástétomhoz a Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú.

Forrás: Budapest Airport/Heinemann

Hideg kacsemell? Igen! Méghozzá paszternákpürével, céklával és szilvapálinkás sült szilvával. A sommelier villányi Sauska Cuvée 11-et ajánlott a fogás kiegészítéseként.

Forrás: Budapest Airport/Heinemann

A vacsorát pedig egy vaníliakrémes millefeuille zárta Tokaji szamorodnis, sáfrányos almával. Szepsy Szamorodni bora jól illett a desszerthez.

Forrás: Budapest Airport/Heinemann

A kávé mellé a duty free-ben kapható csokoládékat, bonbonokat kínálták.

Nem érdemes otthonról cipelni

A budapesti Heinemann Duty Free shop élelmiszereinek jó része magyar termék, méghozzá kifejezetten hungarikum: bor, pálinka, paprika, kolbász, szalámi, liba- és kacsamáj, desszert, lekvár – hogy csak néhányat említsünk. Legtöbb a kisüveges Unicumból és a Pick szalámiból fogy – átlagosan óránként egy rúd szalámit értékesítenek –, az édességek közül a Szamos marcipánok a legkelendőbbek.

Tavaly 16 tonna édes és erős paprikaőrleményt, és 11 tonna liba- és kacsamájat vásároltak az utasok.

A magyar termékekből leginkább oroszok, britek, finnek és kínaiak választanak. De érdemes innen vinni nekünk, magyaroknak is hazai ajándékot külföldi üzleti partnereknek, ismerősöknek, hiszen a csomagolás a legtöbb terméknél kifejezetten szép, más, mint a hétköznapi vásárlásoknál megszokott, másrészt így nem terheljük az amúgy is megtömött súly- és méretkorlátos csomagunkat.

És akkor most jöjjön Mautner Zsófi egyik igazán magyaros ízélménye:

Igazán magyaros: főszerepben a paprika Forrás: Budapest Airport

„Mindent a paprikáról” – egészben sült kápia paprika körözöttel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás napraforgómaggal

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók (8 adag):

Paprika:

  • 8 szép, hibátlan kápia paprika
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Körözött:

  • 25 dkg puha juhtúró
  • 25 dkg túró
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál köménymag, megpirítva
  • 0,5 dl sör
  • 1 nagy lila hagyma, finomra aprítva
  • só, bors

Füstölt paprikás napragforgómag:

  • 25 dkg hántolt napraforgómag
  • 1 evőkanál őrölt füstölt paprika
  • 1 evőkanál só

Elkészítés:

Először megsütjük és meghámozzuk a paprikákat, ezt akár egy-két nappal tálalás előtt is megtehetjük. A sütőt grillfokozatra állítjuk. A paprikákat egészben (szárral együtt) egy alufóliával leterített tepsire helyezzük. Betesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a héja teljesen fekete, szenes lesz. Ez sütőtől függően, kb. 12-15 perc lesz. Ekkor a másik oldalukra fordítjuk, és ugyanúgy, mint az előző felét, kb. 15 perc alatt, feketedésig sütjük. Kivesszük, a paprikákat áttesszük egy tálba, és azonnal lefedjük frissentartó fóliával. Így a saját gőzében összeesik, és szépen le lehet húzni a héját. Meghámozzuk, felcsíkozzuk, és egy tálra elrendezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.

A körözötthöz a juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szobahőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük az egészen finomra aprított lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

A paprikás napraforgómaghoz a szotyit száraz serpenyőben aranybarnára pirítunk (ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor 200C fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirítjuk meg), majd azonnal összekeverjük az őrölt füstölt paprikával és a sóval. Zárt dobozban hetekig eláll.

Összeállítás: mindenki tányérjára egy egész lehámozott sült paprika kerül. Erre jön egy bő evőkanálnyi körözött, aminek a tetejét meglocsoljuk a paprikamagolajjal. Bőven megszórjuk a ropogós, paprikás napraforgómaggal, végül néhány zöld levelet teszünk rá közvetlenül a tálalás előtt.