Ezzel a kerítésszaggatóval semmiképp se koccintson!

Vágólapra másolva!
Van, aki csak fintorog a pálinka erőteljes illatán és ízén, még akkor is, ha éppen nem a ragasztó, hanem a gyümölcs jegyei jelennek meg. Ahogy a pálinkafőzők szokták mondani: mindenből lehet kerítésszaggatót főzni, aminek van némi cukortartalma. A szomszéd Pistije legutóbb karalábéból főzetett: „Nagy a föld, sok termett, nem kell annyi a levesbe! Jó lesz az a felespohárba!"  Szóval lehet majdnem mindenből, de nem mindegy hogyan. Legyen az ágyas, mézes vagy erőspaprikával megspékelt, ha ragasztó vagy körömlakklemosó szagot áraszt, inkább mondjon rá nemet.
Vágólapra másolva!

Pálinkaszagolás után első kérdőszavuk egy gyümölcsfajta: szilva, barack, alma netán? Igen, igen, éreztem az illatán. Aztán akár több órás mélyreszántó beszélgetés is kikerekedhet a házi, ágyas, különleges, ritka, drága, olcsó pálinkákról. Kétségtelen, hogy akkor tesszük a legjobban, amikor ledöntés előtt illatmintát veszünk, hiszen

a jó pálinkának ára, a rossznak pedig szaga van.

A hibás pálinka ragasztó vagy körömlakklemosó szagot áraszt Forrás: pixabay.com

Ha ragasztót vagy körömlakklemosót érez, amikor beleszagol a pálinkába, inkább utasítsa vissza. Ugyanis ezekkel lehet leginkább jellemezni az elő- és utópárlatos, vagyis a hibás pálinkák szagát. A kóstolómesterek is ezeket a jegyeket keresik, de emellett számos trükk van még a tarsolyukban.

Az egyik ilyen a bőrpróba, ami annyit tesz, hogy a pálinkából egy keveset a csuklójukra dörzsölnek, és miután elpárolgott, illat-, vagy rosszabb esetben szagmintát hagy maga után.

Így, ha nem a gyümölcsöt, hanem egy romlott tejhez vagy büdös zoknihoz hasonló szagot érzünk, akkor hagyjuk annyiban a dolgot.

A pálinkabírák például óva intenek attól is, hogy hűtve, egyenesen a pohárból, egy mozdulattal magunkba töltve próbáljunk kóstolni. Ha inkább az ízek, mint a mámor a célunk, csakis tulipán alakú pohárból szabad kortyolgatni a szobahőmérsékletű főzetet. Az igazán profi kóstolók még szürcsölgetik is, hogy a levegővel együtt minél több illat és íz szabaduljon fel a szájukban.

Gyümölcs alapján válasszunk

Abból a főzetből érdemes kóstolót kérni, aminek a gyümölcsét önmagában is kedveljük, mert jó eséllyel a belőle készült pálinkát is élvezni fogjuk.

A kezdők a nagyon illatos termékekkel kezdjék a kóstolást: ágyas pálinkákkal, málnával, kajszival, irsai szőlővel, vilmoskörtével és birssel.

Ezek az úgynevezett csalogatók, a „csali pálinkák", mert könnyebb velük megbarátkozni. A haladóké, akiknek már jóval kifinomultabbak az érzékeik, az alma, cseresznye és a törköly pálinkák.

Ha ennél még többet szeretne megtudni, érdemes kilátogatni az OMÉK-re, ahol

minőségi pálinkakóstolás kurzust

tart a Pálinka Nemzeti Tanács. 2017. szeptember 20-24. között 14 órától azt is megtudhatjuk, miről ismerjük fel a pálinkahibákat, és a résztvevők vakkóstoláson is részt vehetnek.