Mi legyen a megmaradt tojásfehérjével?

Vágólapra másolva!
Ön is járt már úgy, hogy a recept 6 sárgáját írt, így megmaradt a sok tojásfehérje, és nem tudta, mit kezdjen vele? Bár le is lehet fagyasztani fél évre, a hűtőben is eláll jól lezárt üvegedényben 2-3 napig, de a legjobb, ha minél hamarabb felhasználjuk. A következő receptekkel többé nem fog problémát okozni, hogy mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjével.
Vágólapra másolva!

Vannak olyan ételek – legfőképpen sütemények –, amelyeknek az elkészítése után a következő problémával találjuk szembe magunkat: megmaradt a sok tojásfehérje. Töprengve állunk felette: vajon mit kezdjünk vele? Valami olyasmit kellene, ami biztosan ízlik majd a családnak. A desszertből soha nem elég, hétvégén és ünnepek idején biztosan mind elfogy: készíthetünk egy finom Pavlova-tortát, egy vaníliakrémes muffint, fahéjas mandulát vagy akár egy jó csokis-diós tortát.

Díszítse szezonális gyümölcsökkel Forrás: pixabay.com

Pavlova-torta

Hozzávalók:

  • 1 csésze porcukor
  • 1 és fél teáskanál kukoricaliszt
  • 1 valódi bourbon vaníliakivonat
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 4 tojásfehérje

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 csésze habtejszín
  • fél teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 csésze apróra vágott friss gyümölcs, ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra, majd a tepsit béleljük ki szilikonos sütőpapírral. Úgy könnyebb, ha egy nagy kört rajzolunk a papír közepére egy tortasütő alja segítségével, és azt kivágjuk. A kör közepére fogjuk helyezni az alapot.

Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval, adjuk hozzá a fehérborecetet, a vanília kivonatot és a porcukrot, majd verjük kemény habbá. Szórjuk a tetejére a kukoricalisztet, majd finoman dolgozzuk össze a habbal.

A keveréket kaparjuk a forma közepére, és spatulával formázzunk belőle kört. Süssük 45 percig, majd miután kihűlt, jöhet a krém: verjük fel a habtejszínt a vanília kivonattal és a porcukorral, majd vonjuk be vele a tortát. A tetejére szórjunk gyümölcsöket, ízlés és szezonalitás szerint.

Maradt még tojásfehérje? A mi tarsolyunkban pedig recept!

Dobja fel a krémet egy kis lime-mal és néhány levél mentával Forrás: pixabay.com

Vaníliás muffin

Hozzávalók:

  • 1 csésze porcukor
  • 2/3 csésze liszt
  • ¼ teáskanál só
  • 8 tojásfehérje
  • ¼ csésze víz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ¼ teáskanál borkő

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra, majd készítse elő a muffin sütőformát és a muffin papírokat. Egy közepes tálban keverje össze a porcukrot, a lisztet és a sót. Verje fel a tojásfehérjét a vízzel, a vanília kivonattal és a borkővel. Kis sebességgel kezdje keverni, és fokozatosan szórja bele a cukrot. Ha mindet hozzáadta, fokozza a sebességet, és dolgozza jól össze a keveréket. Ha ezzel elkészült, adja hozzá két részletben a lisztet is, és keverje csomómentesre. Félig töltse fel a muffin papírokat, majd süsse addig, amíg aranybarna nem lesz.

Készítsen krémet a muffin tetejére, hisz úgy az igazi!

Hozzávalók:

  • 2 tojásfehérje
  • 1 teáskanál valódi bourbonvanília-kivonat
  • ¼ csésze víz
  • ½ csésze cukor
  • egy csipet só

Elkészítés:

Verje fel a tojásfehérjét a vaníliakivonattal. A cukrot és a vizet forralja fel, majd főzze 4-8 percig, amíg szirupos nem lesz, majd adja hozzá a tojásfehérjéhez folyamatos keverés mellett. Szórja bele a csipet sót, majd dolgozza össze jól a habot. Habnyomó segítségével vigye fel a muffin tetejére a krémet.

A vanília kivonatot helyettesítheti egy lime levével és egy kis mentával is.

Egy üveg fahéjjal ízesített mandula ajándéknak is kiváló Forrás: pixabay.com

Fahéjas mandula

Még mindig maradt egy kis tojásfehérje? Akkor jöhet egy nagy adag fahéjas mandula! Nem fogja elhinni, milyen könnyű, olcsó, és a család is imádni fogja.

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • ½ csésze cukor
  • ¼ csésze barna cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 csésze mandula
  • 1 csésze pekándió

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 150 °C-ra, majd készítse elő a tepsit, és bélelje ki sütőpapírral. Egy kis tálba keverje össze a tojásfehérjét egy evőkanál vízzel, amíg habos nem lesz. Egy közepes tálba keverje össze cukrot és a fahéjat. Vegyen elő még egy tálat, keverje össze a pekándiót a mandulával, majd öntse hozzá a tojást, és dolgozza össze. Adja hozzá a cukrot, amíg be nem vonja teljesen a magvakat. Helyezze egyenletesen a tepsire, majd a tepsit a sütőbe, és süsse 25-30 percig.

Az édesszájúaknak van még egy tuti tippünk, hiszen desszertből sosem elég. A mi választásunk a csokis-diós tortára esett, amit áfonyalekvárral töltöttünk meg.

Forrás: Ludányi Bettina

Csokis-diós torta

Hozzávalók:

  • 8 db tojásfehérje
  • 8 dkg finomliszt
  • 16 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg kakaó
  • 5 dkg darált dió

Elkészítés:

Keverje össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, majd verje habbá a tojásfehérjét. Dolgozza össze a habot a száraz hozzávalókkal, majd sütőpapírral kibélelt formában 180 fokon süsse körülbelül 40 percig. Amikor elkészült, vegye ki a sütőből, pihentesse, majd vágja ketté. Ízlés szerint töltse meg kedvenc lekvárjával. Olvasszon fel 10 dkg csokit 5 dkg vajjal gőz fölött, majd vonja be a tortát. Halmozza az élvezeteket, és fogyassza tejszínhabbal!