Sajtos chipseket ellenőrzött a Nébih

Vágólapra másolva!
A Nébih most a sajtos chipseket vette górcső alá, és a vizsgálatok vegyes eredménnyel zárultak. A kedvelt rágcsálnivalóknál azonban nem találtak mindent rendben: az ellenőrzött tíz chips közül összesen hatnál volt valamilyen jelölési hiányosság.
Vágólapra másolva!

A Szupermenta terméktesztjei most a sajtos chipsekre irányultak, és összesen tíz különböző márkájú terméket ellenőriztek. A laboratóriumi vizsgálatok során a következőket nézték: glutaminsav-, transzzsírsav-, akrilamid-tartalom, illetve zsír- és sótartalom.

Több terméknél is hibás volt a tápérték és az összetevők feltüntetése Forrás: pixabay.com

A glutaminsav-tartalmat – ami az ízek intenzitásáért felelős – és a transzzsírsavak mennyiségét jogszabály határozza meg; az előbbi jóval a határérték alatt volt, míg az utóbbi megfelelőnek bizonyult.

A tíz ellenőrzött termékből kilencnél használnak mesterséges ízfokozókat.

Az akrilamid nevű vegyület jellemzően sült krumpliban, kávéban, pirítósban, kekszfélékben és a chipsben mutatható ki, és különösen a gyerekekre nézve veszélyes. Annak ellenére, hogy

egy svéd kutatás már több mint 15 éve kimutatta, hogy az akrilamid rákkeltő,

csak idén határozott úgy az Európai Bizottság, hogy referenciaértéket határoz meg az élelmiszerek maximális akrilamid-tartalmára. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) két éve megerősítette, hogy a vegyület növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Az akrilamid akkor keletkezik, amikor szénhidráttartalmú élelmiszereket magas hőfokon, azaz 120 Celsius-fok felett sütnek, pörkölnek. Mivel a chips is így készül, ezért elkerülhetetlen, hogy tartalmazza a vegyületet.

A sótartalom értéke minden terméknél azonos volt azzal, ami a csomagoláson szerepelt. Egy chipsnél fordult elő, hogy a feltüntetett értéknél magasabb zsírtartalmat mutatott a laboratóriumi mérés.

Tehát több chipsnél is hibás volt a tápérték és az összetevők megjelölése. Tízből hatnál találtak valamilyen jelölési hiányosságot.

Természetesen a kedveltségi teszt sem maradhatott el: laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek ízét, külső megjelenését, állományát, illatát és színét. Noha az első helyezett a Lay's sajtos ízű burgonyachips, a második a Pringles sajtos ízesítésű snack, a harmadik a Chio sajtos burgonyachips lett, a rágcsálnivalók a várakozáshoz képest alul teljesítettek.