A britek kedvenc snackje: skót bundás tojás

Skót bundás rántott tojás recept
Vágólapra másolva!
A skót tojás Nagy-Britanniában az egyik legkedveltebb harapnivaló, manapság már népszerű street food is. Alapja a kemény tojás, amelyet kolbászhúsba csomagolva, zsemlemorzsába forgatva rántanak ki. A brit pubok sör mellé kínálják, hiszen a sós, laktató falatok és a hideg ital jól kijönnek egymással. Ha otthon már be van hűtve a sör, és megvan az esti jó társaság is, érdemes összedobni néhányat. Nem kell megijedni, nagyon egyszerű elkészíteni!
Vágólapra másolva!

Honnan származik a skót tojás kifejezés? Az egyik történet szerint a 18-19. században Skóciából rengeteg tojást szállítottak Londonba. Hogy a hosszú út során ne romoljanak meg, a tojásokat pár percre mészporos forró vízbe dobták. Az eljárás neve „scotching", az elnevezés akár innen is eredhet: Scotch Egg. A kezelésnek köszönhetően

a hosszú úton a tojások ugyan ehetőek maradtak, ám a héj alatt elszíneződtek.

Hogy elfedjék a nem túl bizalomgerjesztő külsőt, és mégis el lehessen adni az árut, finom fűszeres húsba burkoltál és megsütötték őket.

Mások úgy mesélik, hogy az étel története London egyik luxus-élelmiszeráruházában, a Piccadillyn, a Fortnum & Masonban kezdődött a 18. században, ahol a legigényesebb vásárlóknak kínálták: a skót tojás kedvelt utazó- és pikniksnackké vált, hiszen könnyen kezelhető, csomagolható, és még evőeszköz sem feltétlen szükséges az elfogyasztásához. Így lett az arisztokrata körök kedvelt, a lovasedzések elmaradhatatlan harapnivalója.

A 18. században a londoni piacokra sok tojás érkezett Skóciából Forrás: Museum of London

Az elkészítése tényleg pofonegyszerű, azok is belekezdhetnek, akik eddig még csak enni jártak a konyhába. Az első és egyben legfontosabb, hogy az alapanyagok valóban finomak legyenek: lehetőleg tanyasi, szabadtartású tojást, és termelői, minőségi, kifejezetten finom húst vegyünk!

A tojásokat nem kell agyonfőzni, jó ha a belseje kissé lágy marad.

Ezt úgy lehet elérni, ha hideg vízbe tesszük fel főni őket, és a forrástól számítva négy percen át hagyjuk a gázon, majd rögtön kiszedjük a forró vízből, hideg vízbe tesszük, hagyjuk kihűlni, és azután lepucoljuk őket. Nem kell aggódni, ha hámozás miatt a felület egyenetlen lesz, a tojásfehérje itt-ott a héjra szakad, a bevonatok szépen elfedik majd a hibákat.

A hús a legfontosabb része az egyenletnek, ez tényleg legyen ízletes és friss! Nyersen kóstolása azért fontos, hogy tudjuk, mennyi sót kell adnunk hozzá.

Sörkorcsolyának is tökéletes Forrás: culinairemagazine.ca

Skót bundás tojás

Hozzávalók:

  • 8 db nagyobb méretű tanyasi vagy szabadtartású tyúktojás
  • 2 db tojás a panírozáshoz
  • 40 dkg darált sertéshús (dagadó)
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • fél mokkáskanál szerecsendió
  • bors
  • fél csomó metélőhagyma
  • fél csomó petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • zsemlemorzsa és liszt a panírozáshoz
  • olaj a kisütéshez

Elkészítés:

A 8 darab tojást hideg vízbe feltesszük főni, forrás után még 4 percen át a tűzön hagyjuk, majd rögtön levesszük, hideg vízbe tesszük. Míg hűlnek, beízesítjük a darált húst 1 evőkanál dijoni mustárral, az apróra szeletelt metélőhagymával, petrezselyemzölddel, szerecsendióval, borssal, az összezúzott fokhagymával és sóval. Alaposan összekeverjük.

Ezután előkészülünk a panírozáshoz: külön tányérba öntjük a lisztet, a 2 db összekevert tojást és a zsemlemorzsát.

A bekevert darált húst nyolc egyenlő részre osztjuk. A tojásokat laposabb részüknél megtörjük, megpucoljuk, majd egyesével körbetapasztjuk a kiadagolt darált hússal. A klasszikus panírozást követve megforgatjuk őket szépen sorban a lisztben, a felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában.

Egy mélyebb serpenyőbe felforrósítjuk az olajat, majd közepes lángon aranybarnára sütjük a húsos-panírozott tojásokat.

6-7 percet várunk, hogy hűljenek, majd hosszában kettévágjuk, és még melegen tálaljuk a bundázott szépségeket.