Vágólapra másolva!
Idén 30 torta közül választotta ki a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülének szakmai zsűrije azt a desszertet, amely méltó lett a Magyarország Tortája címre. 2017-ben a Balatoni Habos Mogyoró lett Magyarország Tortája, amelyet Vaslóczki Orsolya, a budapesti SUGAR! Design cukrásza alkotott meg. Magyarország Cukormentes Tortája címet Varga Margit vihette haza Pöttyös Panni nevű édességével.
Vágólapra másolva!

Magyaros ízvilágú, államalapító Szent István ünnepével vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület. Emellett kizárólag természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhattak a benevezett édességek.

Idén tizenegyedik alkalommal hirdették meg a Magyarország Tortája pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A szakmai zsűri három fordulós értékelés után választotta ki a győztest. Az első körben a benevezett tortákból választottak ki ötöt, majd javaslatokat tettek azok tökéletesítésére, az utolsó kóstolási körben pontozással választották meg a győztest.

Magyarország Tortája 2017: Balatoni Habos Mogyoró Forrás: SUGAR! Design Cukrászda

A nyertes Balatoni Habos Mogyoró a budapesti Horváth Cukrászda kistestvére, a SUGAR! Design Cukrászda cukrászának, Vaslóczki Orsolyának az alkotása, aki 2015-ben Barackos Buboréktortájával már megnyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.

Az idei országtorta habtészta alapú, roppanós mogyorós réteggel, fekete ribiszke zselével, tejcsokoládés karamellel és mogyoró habbal.

A desszer elnevezése a dél-balatoni régióra jellemző csonthéjas gyümölcsre, a mogyoróra utal, hiszen azon a vidéken több ültetvényt is találunk. A tortához egy dél-balatoni termelő által készített mogyoróolajat használt a cukrász.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Idén a budapesti Zazzi Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége, a Pöttyös Panni fantázianevű kreáció nyert.

A mandulaliszttel készült mákos piskótát málna mousse és szilva réteg ízesíti. Varga Margit cukrász tortája szeletenként csupán 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek és diétázók számára jó választás lehet.

A Zazzi Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült nyertes édessége Forrás: Zazzi Cukrászda

A receptek az év végétől lesznek nyilvánosak, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik a desszerteket, amelyeket augusztus 19-től lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában, valamint 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazárban. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének oldalán.